Zdroj: Canva
Škubánky s mákem
Bramborové škubánky s mákem jsou tradiční český dezert, který spojuje jemnost bramborového těsta s lahodnou sladkou náplní z mletého máku. Tyto malé válečky plné chuti jsou oblíbenou pochoutkou pro všechny milovníky tradiční české kuchyně.
Ingredience
- 500 g brambor
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 200 g mletého máku
- 100 g moučkového cukru
- 100 g masla
Nejnovější letáky
Postup
Brambory omyjte a uvařte je ve slupce ve větším hrnci osolené vody. Vařte je, dokud nejsou měkké, ale stále pevné. Potom je scedíme a necháme vychladnout.
Když jsou brambory dostatečně vychlazené, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle do mísy.
Přidáme vejce, hladkou mouku a špetku soli. Všechny ingredience důkladně promícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
Na pomoučené ploše válečkem rozválíme těsto na tloušťku asi 1 cm. Poté ho nakrájíme na menší proužky nebo tvary podobné trubičkám.
Připravíme si hrnec s vařící osolenou vodou. Do vroucí vody postupně vkládáme škubánky a vaříme je asi 3-4 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Poté je scedíme.
V jiném hrnci si připravíme mák. Mletý mák smícháme s moučkovým cukrem a ve větší pánvi rozehřejeme máslo. Přidáme směs máku a cukru a krátce promícháme, aby se vše spojilo. Mák by měl být vláčný, ale ne příliš suchý.
Uvařené a sceděné škubánky přendáme do mísy a přidáme mák. Škubánky s mákem opatrně promícháme, aby se mák rovnoměrně rozložil po celém dezertu.
Hotové škubánky s mákem můžeme servírovat ještě teplé. Pokud máme rádi, můžeme na ně posypat ještě trochou moučkového cukru.
Škubánky s mákem recept je u konce!