Rýžový nákyp
Rýžový nákyp podle starého receptu pro mou dceru Svetlanu. Když ji zavolám na oběd s tím, že chci péct rýžový... okomentuje mi to slovy: "No tak na rýžový se vždy nechám přemluvit". 😁
Ingredience
- 500 ml mléko
- 110 g máslo
- 130 g cukr
- 200 g Rýže
- 3 ks vejce
- ovoce podle chuti
- citronová kůra
- vanilka
Nejnovější letáky
Postup
Do vroucího mléka přidáme 50g másla, 50g cukru a prosetou umytou rýži, kterou uvaříme do měkka. Necháme ji vychladnout.
Oddělíme vejce a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Rozetřeme máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme citronovou kůru, vanilku (nebo vanilkový cukr).
Do směsy přidáme vychlazenou rýžovou kaši a sníh z bílků.
Formu vymažeme tukem a naplníme polovinou náplně, kterou obložíme ovocem. Já dávám konzervované broskve, meruňky, švestky, třešně nebo 3 čerstvá jablka, případně jiné čerstvé ovoce.
Pokryjeme druhou polovinou, formu zakryjeme a dort pečeme v troubě na přibližně 160 stupňů asi hodinu.
Rýžový nákyp podáváme zalitý šťávou s mraženými borůvkami. Dobrou chuť! 😋