:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/dgQLULVJhBN0Rlw6qoWb/777cb9197e55acb522c73af7f74239.jpeg)
Rýžový nákyp
Rýžový nákyp podle starého receptu pro mou dceru Svetlanu. Když ji zavolám na oběd s tím, že chci péct rýžový... okomentuje mi to slovy: "No tak na rýžový se vždy nechám přemluvit". 😁
Ingredience
- 500 ml mléko
- 110 g máslo
- 130 g cukr
- 200 g Rýže
- 3 ks vejce
- ovoce podle chuti
- citronová kůra
- vanilka
Nejnovější letáky
Postup
Do vroucího mléka přidáme 50g másla, 50g cukru a prosetou umytou rýži, kterou uvaříme do měkka. Necháme ji vychladnout.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/dgQLULVJhBN0Rlw6qoWb/9f7368005443dcc22f4b063c2edaf7.jpeg)
Oddělíme vejce a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/dgQLULVJhBN0Rlw6qoWb/cfc973691ac7151ef553d465178b28.jpeg)
Rozetřeme máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme citronovou kůru, vanilku (nebo vanilkový cukr).
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/dgQLULVJhBN0Rlw6qoWb/1394d5717124aecd5c4d75b7bd2baf.jpeg)
Do směsy přidáme vychlazenou rýžovou kaši a sníh z bílků.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/dgQLULVJhBN0Rlw6qoWb/5e0489a5a2df84f79b1bfeea78eaa3.jpeg)
Formu vymažeme tukem a naplníme polovinou náplně, kterou obložíme ovocem. Já dávám konzervované broskve, meruňky, švestky, třešně nebo 3 čerstvá jablka, případně jiné čerstvé ovoce.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/dgQLULVJhBN0Rlw6qoWb/2ef19c98b1f39129dcae59016b1dea.jpeg)
Pokryjeme druhou polovinou, formu zakryjeme a dort pečeme v troubě na přibližně 160 stupňů asi hodinu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/dgQLULVJhBN0Rlw6qoWb/97a4c293c03cab38014b7337e116fd.jpeg)
Rýžový nákyp podáváme zalitý šťávou s mraženými borůvkami. Dobrou chuť! 😋
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/dgQLULVJhBN0Rlw6qoWb/4c50490e0758297a0d9184822181cc.jpeg)