Zdroj: Freepik
Rychlý domácí džem z čerstvého manga
Tento osvěžující džem se skvěle hodí k namazání na toasty nebo sušenky, k zamíchání do jogurtu nebo k podávání se sýrem.
Ingredience
- 4 šálky Zralého manga (oloupaného a nadrobno nakrájeného)
- 2 šálky bílého cukru
- Šťáva z jednoho velkého citronu
- 1 polévková lžíce Pektinu (nepovinné)
Nejnovější letáky
Postup
Začněte výběrem nejzralejšího manga. Můj dlouholetý tip je, že ovoce na vrcholu zralosti poskytuje nejlepší chuť a strukturu pro džemy. Mango oloupejte, nakrájejte nadrobno a zbavte ho semínek.
Nakrájené mango vložte do velkého hlubokého hrnce a přisypte cukr. Zásadní je velikost hrnce; větší plocha umožňuje rychlejší odpařování tekutiny, což pomáhá rychlejšímu ztuhnutí džemu a zachování čerstvé chuti ovoce.
Smíchejte mango s cukrem a nechte asi 10 minut odstát. Během této doby cukr vytáhne z manga šťávu, která pomůže dodat džemu intenzivní mangovou chuť.
Zapněte střední teplotu a míchejte směs manga a cukru, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Přidejte citronovou šťávu a zvyšte teplotu, abyste směs přivedli k varu. Citronová šťáva je kromě příjemné chuti také přírodním zdrojem pektinu, který pomůže džemu ztuhnout.
Pokud máte rádi hladší strukturu džemu, můžete použít ponorný mixér. Dužinu manga můžete také rozmačkat šťouchadlem. Já dávám přednost kouskům v džemu, protože mu dodávají skutečný domácí dojem.
Nepovinný krok: pokud vám džem po přibližně 30 minutách varu neztuhne, můžete do něj vmíchat pektin. Ten pomůže džem zahustit. Nezapomeňte v této fázi neustále míchat, aby se džem na dně nepřipálil.
Chcete-li vyzkoušet, zda je džem ztuhlý, dejte trochu na studený talířek a vložte ho do lednice. Pokud po 5 minutách ztuhne a neteče, je džem hotový. Pokud ne, vařte ještě dalších 5-10 minut a vyzkoušejte znovu.
Po dokončení přelijte džem do sterilizovaných sklenic, dokud je ještě horký, a nechte nahoře asi 1,5 cm místa. Sklenice pevně uzavřete a nechte je vychladnout při pokojové teplotě.