Zdroj: Pixabay
Rychlé a snadné rizoto s kuřecím masem a chřestem
Tento recept na rizoto s kuřecím masem a chřestem je v mé domácnosti už léta oblíbený. Jako vášnivá kuchařka jsem osobně tento pokrm připravovala mnohokrát a časem jsem si osvojila určité triky, jak zdokonalit jeho chuť a strukturu. Vyváženost travnatého chřestu, smetanové chuti pomalu vařené rýže Arborio a lahodné chuti kuřecího masa tvoří božské trio, kterému neodoláte.
Ingredience
- 2 Kuřecí prsa bez kůže
- 1 svazek čerstvého chřestu, oříznutého a nakrájeného na centimetrové kousky.
- 2 pl olivového oleje
- 1 Velká cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česnek, mletý
- 1 šálek Rýže Arborio
- 1⁄2 šálek suché bílé víno
- 4 šálky Kuřecí vývar
- 1 šálek Parmezán, nastrouhaný
- sůl a pepř podle chuti
Nejnovější letáky
Postup
Začněte zahříváním 1 lžíce olivového oleje ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte kuřecí prsa, osolte je a opepřete a smažte, dokud nejsou zlatavá a uprostřed již nejsou růžová. Nezapomeňte, že velikost a tloušťka kuřecích kousků ovlivní dobu vaření. Kuře vyjměte z pánve a dejte stranou.
Na stejné pánvi přidejte další lžíci olivového oleje. Vložte nakrájenou cibuli a česnek. Vařte, dokud nezměknou a nezapáchají. Tip: přidejte do cibule špetku soli, pomůže to vypotit ji, aniž by se spálila.
Vhoďte rýži Arborio a dobře ji promíchejte, aby byla obalená olejem. Vařte 1-2 minuty, dokud okraje rýžových zrn nezprůsvitní. Tento proces je důležitý, protože pomáhá opékání rýže a rozvíjí její jedinečnou chuť.
Přilijte suché bílé víno a míchejte, dokud se do rýže zcela nevstřebá. Při výběru vína pamatujte, že nikdy nevařte s vínem, které byste nepili.
Nyní postupně přidávejte kuřecí vývar po šálcích a za stálého míchání, dokud se tekutina nevstřebá, a teprve poté přidejte další šálek. Tímto neustálým mícháním se z rýže uvolňuje škrob, který rizotu dodává krémovou strukturu.
Když je rýže uvařená a všechen vývar vstřebaný, vmíchejte vařené kuře, chřest a parmazán. Vařte další 3-4 minuty, dokud chřest nezměkne a sýr se nerozpustí.
V případě potřeby dochuťte solí a pepřem. Rizoto podávejte ještě teplé. Vychutnejte si jeho krémovou strukturu a partnerství mezi kuřecím masem a chřestem, které přináší lahodnou chuť.