Zdroj: PeteerS for iStockPhotos
Recept na sušenky
Miluji pečení sušenek, zejména o Vánocích. Toto klasické severoněmecké pečivo je nádherně křehké a doslova se rozplývá v ústech. Tento recept jsem dělala už nesčetněkrát a pokaždé byl výsledek fantastický. Chce to trochu trpělivosti, ale rozhodně to stojí za to.
Ingredience
- 200 g změklé máslo
- 200 g cukr
- 1 žloutek
- 300 g Mouka
- 1 Štipka sůl
- 2 Čajová lžička Bourbonský vanilkový cukr
- 50 g Nasekané mandle
Nejnovější letáky
Postup
Chcete-li upéct vřesové sušenky, dejte nejprve do mísy změklé máslo, cukr a vanilkový cukr a vyšlehejte je do pěny. Ráda k tomu používám ruční mixér, ale stejně dobře funguje i šlehač. Přidejte žloutek a dobře promíchejte.
Pak přidejte mouku a špetku soli. Vše dobře prohněťte, dokud nezískáte hladké těsto. Zjistil jsem, že nejlepší je použít k tomu ruce. Může se zdát, že se trochu lepí, ale nebojte se, to je normální.
Do těsta vmíchejte nasekané mandle. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladničky alespoň na dvě hodiny. Předehřejte troubu na 180 °C (horní/spodní ohřev).
Vychlazené těsto nakrájejte na plátky silné asi 1 cm a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut dozlatova. Sušenky z vřesového písku nechte na plechu mírně vychladnout, čerstvé z trouby jsou ještě trochu měkké, ale po vychladnutí ztuhnou.