Zdroj: Olga Mazyarkina via Getty Images
Recept na noky z červené řepy
Jako vášnivý amatérský kuchař vždy rád obměňuji tradiční pokrmy sezónními surovinami. Tak vznikl i tento vynikající recept na noky z červené řepy. Často ho připravuji pro přátele a rodinu a vždycky se mimořádně povede. Sytě červená barva je samozřejmě vizuálně nápadná a lehce zemitá chuť červené řepy skvěle ladí s vydatnou chutí domácích noků.
Ingredience
- 500 g Brambory
- 300 g červená řepa
- 200 g Pšeničná mouka
- 2 žloutek
- sůl
- Mouka, se kterou se pracuje
- máslo
- Listy šalvěje
Nejnovější letáky
Postup
Recept na noky z červené řepy připravíte tak, že nejprve uvaříte moučné brambory v nesolené vodě doměkka. Zjistila jsem, že si lépe zachovají vlhkost, pokud se uvaří vcelku. Mělo by to trvat asi 20-30 minut. Poté je oloupejte a nechte trochu odpařit.
Zatímco se brambory vaří, oloupejte červenou řepu a pečte ji v troubě při 180 stupních asi 40 minut, dokud ji nelze snadno propíchnout vidličkou. Poté ji vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Brambory a červenou řepu prolisujte přes struhadlo na brambory nebo rozmačkejte vidličkou. Směs by neměla být příliš vlhká.
Přidejte mouku a žloutky a osolte. Vše dobře prohněťte, dokud nezískáte pružné a nelepivé těsto. V případě potřeby přidejte ještě trochu mouky nebo vody.
Nyní z těsta vytvarujte válečky o tloušťce palce a odkrajujte malé kousky. Pomocí vidličky vtlačte do těsta typický vzor gnocchi.
Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou a vařte noky, dokud nevyplavou na hladinu. Mělo by to trvat asi 2-3 minuty.
Mezitím na pánvi rozehřejte máslo a osmažte lístky šalvěje do křupava.
Uvařené noky z červené řepy vyjměte z vody, nechte okapat a přidejte je do pánve se šalvějovým máslem. Dobře promíchejte a podávejte.