Rebarborová marmeláda
Rebarborová marmeláda je lahodný způsob, jak využít sezónního ovoce a připravit si sladký a aromatický džem
Ingredience
- 1 kg rebarborových stonků
- 800 g cukru
- 1 citron
- 1 lžička vanilkový lusk nebo vanilkového extraktu
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si připravte rebarborové stonky. Omyjte je pod tekoucí vodou a odstraňte všechny listy. Případně oloupejte větší stonky, které mohou mít tvrdou vnější vrstvu.
Nakrájejte rebarborové stonky na menší kousky, přibližně 1-2 cm dlouhé. Můžete je nakrájet na větší kusy, pokud preferujete větší kusy ovoce ve své marmeládě.
V hrnci smíchejte nakrájenou rebarboru, cukr a šťávu z citronu. Přidejte také vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt pro přidání vůně. Dobře promíchejte a nechte směs odpočívat po dobu 1-2 hodin, aby se rebarbora trochu nakysla.
Po uplynutí doby odpočinku dejte hrnec s rebarborou na střední oheň a začněte zahřívat směs. Vařte ji za stálého míchání, dokud se rebarbora nerozvaří a cukr se zcela rozpustí. To by mělo trvat přibližně 15-20 minut.
Jakmile je rebarbora rozvařená a cukr se rozpustil, snižte teplotu na střední nízkou a nechte směs vařit ještě dalších 30-40 minut. Marmeláda by měla zhoustnout a získat konzistenci marmelády. Občas zamíchejte, aby se zabránilo připálení.
Mezitím si připravte sklenice na marmeládu. Vyvařte je ve vařící vodě nebo použijte nové sterilizované sklenice.
Hotovou marmeládu přelijte do sterilizovaných sklenic, zavřete je a převrátte dnem vzhůru. To pomůže vytvořit lepší těsnění. Nechte sklenice v této poloze vychladnout.
Vaše rebarborová marmeláda je hotová! Můžete ji skladovat v chladničce a spotřebovat ji během několika týdnů.