Zdroj: kabVisio for Getty Images
Pórková polévka s mletým masem - Comfort Food
Tuto pórkovou polévku s mletým masem jsem dělala nesčetněkrát, protože je v mé rodině velmi oblíbená. Je úžasně aromatická, vydatná a hřejivá - jako stvořená pro chladné dny. Výborně ale chutná i v přechodném období nebo v trochu chladnějších jarních dnech.
Ingredience
- 500 g pórek
- 500 g Směs mletého masa
- 1 střední velikost Cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l hovězí vývar
- 200 ml Cream
- 1 Tablespoon olej
- sůl
- pepř
- červená paprika
- Muškátový oříšek
Nejnovější letáky
Postup
Recept na pórkovou polévku s mletým masem připravíte tak, že začnete mletým masem. Ve velké pánvi rozehřejte olej a přidejte mleté maso. Mám rád, když je maso pěkně křehké a hnědé, takže ho vždy smažím poměrně dlouho. Nezapomeňte ho dochutit solí, pepřem a paprikou.
Zatímco se maso opéká, nakrájejte cibuli a česnek a přidejte je k masu. I zde platí: nespěchejte. Cibule a česnek by měly být pěkně dozlatova, což polévce dodá ještě více chuti.
Nyní se dostáváme k pórku. Nakrájejte ho na tenká kolečka a důkladně omyjte. Já vždycky vkládám kolečka pórku do mísy se studenou vodou a pak s nimi trochu vířím. Tím se opláchne písek, který je často ještě ukrytý ve vrstvách pórku.
K masu a cibuli na pánvi přidejte pórek a vše společně restujte, dokud pórek nezměkne. Zde je nutná trpělivost: pórek nechte dusit opravdu dlouho, měl by se téměř rozpadat. Díky tomu bude polévka později obzvlášť krémová.
Nyní přichází na řadu akcie. Nalijte ho do hrnce a nechte polévku vařit alespoň 20 minut. Občas polévku ochutnejte a podle potřeby dochuťte. Nezapomeňte, že vývar obsahuje také sůl, proto buďte opatrní s přidáváním soli navíc.
Nakonec do pórkové polévky s mletým masem přidejte smetanu. Vždy používám plnotučnou verzi, protože polévce dodá skvělou krémovitost. Můžete ale samozřejmě zvolit i verzi s nižším obsahem tuku. Polévku opět krátce přiveďte k varu a poté ji naposledy ochuťte.