Pórková polévka s bramborem
Tato francouzská klasika, krémová bramborová polévka s pórkem, je rychlá a snadná.
Ingredience
- 3 Lžíce máslo
- 4 velké pórky
- a pouze bílé světle zelené části
- 5 nahrubo nakrájené asi šálků
- 3 stroužky česneku
- a oloupané rozmačkané
- 2 libry brambor
- a oloupané nahrubo nakrájené na půlcentimetrové kousky
- 7 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 dopisy bobkový list
- 3 twigs of thyme v1
- 1 lžička soli
- lžičky mletého černého pepře
- 1 šálek husté smetany
- Drobně nasekaná pažitka k podávání
Nejnovější letáky
Postup
Ve velkém hrnci na polévku rozpusťte máslo na mírném ohni. Přidejte pórek a česnek a za pravidelného míchání vařte, dokud nezměkne a nezvadne, asi 10 minut. Podle potřeby upravte teplotu, aby nezhnědl.
Do hrnce přidejte brambory, vývar, bobkové listy, tymián, sůl a pepř a přiveďte k varu. Přikryjte a snižte teplotu na minimum. Vařte 15 minut, nebo dokud brambory nejsou velmi měkké.
Vylovte snítku tymiánu a bobkové listy a poté polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. (Případně můžete polévku rozmixovat po částech běžným mixérem, viz poznámka).
Přidejte hustou smetanu a přiveďte k varu. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem. Pokud je polévka příliš
řídká, povařte ji do zhoustnutí.
Pokud je příliš hustá, přidejte vodu nebo vývar, aby se zředila. V případě potřeby ozdobte čerstvými bylinkami.