Perník
Recepty na perník jsou oblíbené kvůli rychlosti a jednoduchosti. Jedná se o jemný a vláčný dezert, který milují děti i celá rodina.
Ingredience
- 1⁄2 hrnku másla změklého
- 1⁄2 šálku bílého cukru
- 1 velké vejce
- 1 šálek medu
- 21⁄2 šálku hladké mouky
- 11⁄2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1⁄2 lžičky mletého hřebíčku
- 1⁄2 lžičky soli
- 1 šálek horké vody
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte a vysypte moukou 23centimetrovou čtvercovou formu na pečení.
Ve velké míse vyšlehejte máslo elektrickým mixérem do krémové konzistence. Přidejte cukr a šlehejte, dokud nebude světlý a nadýchaný, asi 3 minuty. Vmíchejte vejce a poté vmíchejte med, dokud nevznikne hladká hmota.
Do velké mísy prosejte mouku, jedlou sodu, skořici, zázvor, hřebíček a sůl. Postupně přidávejte suché přísady do melasové směsi a po každém přidání míchejte, dokud se nespojí. Vmíchejte vodu, dokud nevznikne hladká hmota. Nalijte těsto do připravené formy.
Pečte v předehřáté troubě 30 minut. Do středu koláče zapíchněte špejli; měla by vyjít čistá.
Pokud ano, vyjměte koláč z trouby; pokud ne, pečte dalších 15 až 30 minut a často kontrolujte, zda je koláč propečený.
Před podáváním nechte perník ve formě vychladnout.