Zdroj: Pixabay: 4666192
Pečený vepřový bůček Porchetta Recept
Tento recept se skvěle hodí k pečeným bramborám a čerstvému zelenému salátu. Vychutnejte si tuto klasickou italskou pochoutku!
Ingredience
- 5 libry Vykostěný vepřový bůček s kůží.
- 2 pl Semen fenyklu
- 2 pl čerstvý rozmarýn, jemně nasekaný
- 2 stroužky česneku, mletého
- 2 lžíce Soli
- 1 čajová lžička černého pepře
- Kuchyňský provázek
Nejnovější letáky
Postup
Začněte přípravou vepřového bůčku. Nezapomeňte odříznout přebytečný tuk a nařízněte kůži. To by se mělo provádět opatrně, aniž by se řezalo do masa. Věřte mi, že to pomůže při vyškvařování tuku a vytvoření krásného křupavého propečení během pečení.
Na suché pánvi na středním plameni opékejte semínka fenyklu, dokud nezapáchají - obvykle to trvá asi 2 minuty. Mletí opražených semínek výrazně zvýrazní jejich chuť.
Smíchejte opražená semena fenyklu, nasekaný rozmarýn, prolisovaný česnek, sůl a černý pepř. Touto směsí potřete celou masovou stranu vepřového bůčku. Ze zkušenosti doporučuji nechat směs na mase několik minut působit, aby se chutě propojily.
Vepřový bůček srolujte podélně tak, aby kůže obepínala celou vnější stranu. Pevně ji zajistěte kuchyňským provázkem. Všiml jsem si, že čím pevněji se bůček sroluje, tím lépe se v něm udrží šťáva.
Srolovanou porchettu položte na mřížku v pekáči. Nechte ji přes noc odpočívat v chladničce. Tento krok pomůže vysušit kůži, aby byla po upečení ještě křupavější.
Druhý den vyjměte porchettu z lednice a před přípravou ji nechte hodinu v pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 500 stupňů Fahrenheita.
Porchettu pečte při vysoké teplotě asi 30 minut, aby byla kůže křupavá, a poté teplotu snižte na 325 stupňů Celsia. Pokračujte v pečení další 3-4 hodiny, dokud maso nezměkne. Chvála trpělivosti, protože právě pomalé pečení dodává porchettě její charakteristickou chuť.
Po upečení nechte porchettu před krájením asi 20 minut odpočívat. Tím se zachová šťáva a porchetta bude vlhká a chutná od prvního do posledního plátku.