Zdroj: Monstera from Pexels
Pečený krocan
Recept na vynikajícího pečeného krocana, který se hodí na rodinná setkání a oslavy.
Ingredience
Maso:
- 1 kus Mrkev
Na bylinkové máslo:
- 13⁄4 hrnek Máslo
- 21⁄2 lžíce Olivový olej
- 5 lžíce Citronová šťáva
- 1⁄2 lžíce Citronová kůra
- 5 hřebíček Česnek
- Sůl, černý pepř
Na vnitřní straně krocana:
- Sůl a černý pepř
- 2 kus Cibule
- 5 hřebíček Česnek
- 1 Hrstka Petržel
- 1 kus citron
Nejnovější letáky
Postup
Krůtu připravte večer před podáváním.
Umyjte ji pod tekoucí vodou zvenku i zevnitř. Poté ji osušte kuchyňskou utěrkou.
V míse smíchejte ingredience na bylinkové máslo.
Rukama rozetřete máslo po povrchu krůty.
Krůtu vložte do velké nízké zapékací mísy.
Vnitřek krocana osolte a opepřete a potřete jej přísadami na vnitřek.
Krůtí stehna svažte kuchyňským provázkem. Do stehna zespodu vložte teploměr na vaření.
Přikryjte krůtu alobalem a pečte ji při teplotě 100 °C nejméně 8 hodin.
Ráno krůtu odkryjte a pečte ji hodinu při 200 °C. Teplota na teploměru by měla na konci pečení ukazovat přibližně 76 °C.
Po vyjmutí z trouby krůtu opět přikryjte alobalem a nechte ji dalších 25 minut odpočívat.