Pečené vepřové koleno s fazolemi a zeleninou
Mám rád, když se maso připravuje v celku i s kostí, a tento recept ukazuje, že můžete vzít tradiční pokrm, jako je vepřové koleno, a dát mu moderní šmrnc po vzoru francouzkého Cassoulet
Ingredience
Suroviny
- 1 vepřové syrové koleno s kostí z Řeznictví globuscesko
- 3 l vody
- 1 Lžíce tmavé sójové omáčky
- 1 větší mrkev
- 1 kořenová petržel
- 4 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 1 Střední cibule očištěná
- 80 g nakrájeného řapíkatého celeru
- 80 g nakrájeného pórku
- 1 snítka čerstvého libečku
- 1 snítka rozmarýnu
- 3 kuličky nového koření
- 1 Badyán
- 6 kuliček pepře
- 250 g velkých fazolí
- nabobtnalých ve vodě přes noc
- sůl
Na glazuru
- 2 lžice včelího medu
- 2 lžice dijonské hořčice
- 2 lžice hrubozrnné hořčice
- 80 g třtinového cukru
- 5 nadrcených hřebíčků
- 1 snítka nasekaného čerstvého rozmarýnu
- sůl a pepř
Nejnovější letáky
Postup
1. Fazole si naložíme přes noc do vody, aby nabobtnaly.
Očištěné a opláchnuté koleno dáme do hrnce a přidáme postupně všechnu nakrájenou zeleninu a koření, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu, jako bychom vařili vývarovou polévku.
Jakmile se voda začne vařit, ztlumíme na nižší teplotu, zakryjeme poklicí a zvolna vaříme minimálně 2,5 hodiny. Tekutina by měla jen lehce probublávat, jinak by se nám stalo to, že se koleno rozpadne.
Připravíme si marinádu, kterou budeme koleno po uvaření potírat.
V misce si rozpustíme včelí med a do něj postupně přidáváme oba druhy hořčice s nasekaným čerstvým rozmarýnem a s rozdrceným hřebíčkem. Marinádu lehce naředíme vývarem z kolena.
Po cca 2 hodinách zkontrolujeme vpichem vidličky, zda je koleno již měkké, nebo zda potřebuje ještě chvíli vařit, aby nebylo tuhé. Troubu si předehřejeme na 165 °C.
Koleno vyjmeme z vývaru a dáme do zapékací mísy nebo pekáče. Potřeme marinádou a podlijeme trochou vývaru. Vložíme do předehřáté trouby na cca 30 minut, po celou dobu koleno přeléváme vzniklým výpekem.
Do vývaru z kolena vložíme nabobtnalé fazole a dáme znova vařit do měkka. Jakmile budou fazole měkké, opatrně je naběračkou přidáme i se zeleninou ke koleni a necháme ještě chvíli vše společně péct podle své chuti.
Před podáváním zakápneme olivovým olejem a natrhanými čerstvými bylinkami.