Pečené kuře na šalotce a citrusech
Jednoduché a chutné jídlo které si oblibí celá rodina
Ingredience
- 4 ks kuřecích stehen s kostí
- Sůl čerstvý tymián
- 3 ks bobkový list
- 100 ml Olej slunečnicový
- 400 g šalotka
- 100 g masla
- 50 g medu
- 3 stroužky česneku
- 1 ks citron
- 1 ks limetka
- 1 dcl bílého vína
- 500 ml vývaru kuřecího
- Čerstvé mletý pepř
Nejnovější letáky
Postup
Postup
KROK 1.
Kuřecí stehna si naporcujeme překrojením v kloubu na spodní a vrchní stehno
KROK 2.
Oloupeme si šalotku a česnek, osolíme kuřecí stehna a rozehřejeme zapékací hrnec.
KROK 3.
Na rozehřátém oleji si zprudka opečeme osolené kuřecí stehna tak aby se nám maso pěkně zatáhlo.
Opečené stehna vyjmeme a dáme stranou.
Ztlumíme teplotu a do hrnce přidáme máslo a nakrájenou šalotku, tymián a bobkový list a med.
Vše pomalu opékáme do zlatavé barvy. Kdo má odvahu může použit trochu kvalitního rumu se 40% alkoholu a lehce oflambovat cibulku. Po dohoření přidáme nadrcený česnek.
Podlijeme bílím vínem a necháme zlehka odpařit vznikne nám taková cibulová kaše do které přidám zpět opečené kuře.
Nakrájené citrusy a podlijeme vývarem. Okořeníme pepřem a přiklopíme poklici
Celý pekáč vložíme do rozehřáté trouby na 180°C a pečeme cca 1,40 hodiny. 10 minut před koncem jsem sundal poklici a zvýšil teplotu aby kuřecí stehna dostali krásnou zlatavou kůrku.
K tomu to jídlu se skvěle hodí lehká příloha třeba jen salátek z polničku a opečená bageta , nebo opečené brambory s bylinkami-
Dobrou chuť.