INZERCE
Pečené kuře na česneku a fenyklu

Pečené kuře na česneku a fenyklu

Toto pečené voňavé kuře se stane u vás doma skutečnou závislostí a je ideální na nedělní oběd, když nemáte moc času.

INZERCE

Ingredience

porce
4
  • 250 g šalotky Přidáno do
  • 1 čerstvé celé kuře Přidáno do
  • 12 citronu Přidáno do
  • 1 list bobkový Přidáno do
  • 1 lžička čerstvého tymiánu na drobno Přidáno do
  • 50 g masla Přidáno do
  • 2 klobásy ostravské Globus Přidáno do
  • 1 menší fenykl Přidáno do
  • 50 ml slunečnicového oleje Přidáno do
  • 2 stroužky česneku na Přidáno do
  • 150 ml pomerančového likéru contrau Přidáno do
  • 250 ml kuřecího vývaru Přidáno do
  • 2 lžice nasekaného estragonu nebo medvědího česneku Přidáno do
  • 250 ml zakysané smetany Přidáno do
  • sůl vločkovou mořskou Přidáno do
  • čerstvě mletý pepř Přidáno do
INZERCE

Postup

90 min.
1. Krok

Předehřejeme horkovzdušnou troubu na 200 °C. Očistěné kuře naplníme do dutiny a pod kůži rozetřeným kouskem másla s rozdrceným česnekem asi ze 4 stroužků, tymiánem, solí a citronovou šťávou.

Pečené kuře na česneku a fenyklu - krok přípravy 1
2. Krok

Kuře zevnitř i zvenku bohatě ochutíme mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem. Posypeme nasekaným tymiánem ze všech stran, důkladně namasírujeme.

Pečené kuře na česneku a fenyklu - krok přípravy 1
3. Krok

Ve velkém ohnivzdorném kastrolu rozpustíme máslo s olejem. Kuře opečeme na středně vysokém ohni několik minut z každé strany, aby získalo pěkně zlatou barvu.

Pečené kuře na česneku a fenyklu - krok přípravy 1
4. Krok

Poté dáme kuře stranou a přidáme oloupanou a nakrájenou šalotku s česnekem, klobáskou a fenyklem. Opékáme zhruba 5 min., poté vrátíme zpět kuře a směs ze šalotky, klobásky, fenyklu dáme okolo něj.

Pečené kuře na česneku a fenyklu - krok přípravy 1
5. Krok

Kuře zalijeme pomerančovým likérem a kuřecím vývarem. Přidáme bylinky a bobkový list, žáruvzdorný pekáč přikryjeme poklicí a přivedeme tekutinu k varu na plotně.

Pečené kuře na česneku a fenyklu - krok přípravy 1
6. Krok

Poté vložíme do trouby na 1¼ hodiny, nebo dokud není kuře důkladně propečené a česnek zcela nezměkne.

Pečené kuře na česneku a fenyklu - krok přípravy 1
7. Krok

Kuře přendáme na nahřátý talíř a přikryjeme alobalem, aby nevychladlo. Uchopíme kastrol utěrkou a nakloníme, aby kuřecí šťáva stekla na stranu. Odstraníme veškerý tuk, který vystoupí na povrch, a přimícháme zakysanou smetanu, důkladně rozmícháme.

Pečené kuře na česneku a fenyklu - krok přípravy 1
8. Krok

Vrátíme kastrol na plotnu a vmícháme nasekaný estragon či medvědí česnek a promícháme. Za stálého míchání přivedeme k mírnému varu. Vaříme 3 minuty. Dle chuti okořeníme solí a pepřem a nalijeme do nahřátého džbánu, abychom mohli přelévat kuře.

Pečené kuře na česneku a fenyklu - krok přípravy 1
9. Krok

Kuře nakrájíme na hrubé kousky a podáváme s omáčkou a např. savojskými brambory s kapustou a uzenou slaninou.

Pečené kuře na česneku a fenyklu - krok přípravy 1

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

133 recepty

Brokolice

76 recepty

Rýže

176 recepty

Pečivo

560 recepty

Dýně

51 recepty

Dršťky

118 recepty

Masové pokrmy

1408 recepty

Saláty

273 recepty

Čočka

38 recepty