Pečené kuře na česneku a fenyklu
Toto pečené voňavé kuře se stane u vás doma skutečnou závislostí a je ideální na nedělní oběd, když nemáte moc času.
Ingredience
- 250 g šalotky
- 1 čerstvé celé kuře
- 1⁄2 citronu
- 1 list bobkový
- 1 lžička čerstvého tymiánu na drobno
- 50 g masla
- 2 klobásy ostravské Globus
- 1 menší fenykl
- 50 ml slunečnicového oleje
- 2 stroužky česneku na
- 150 ml pomerančového likéru contrau
- 250 ml kuřecího vývaru
- 2 lžice nasekaného estragonu nebo medvědího česneku
- 250 ml zakysané smetany
- sůl vločkovou mořskou
- čerstvě mletý pepř
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejeme horkovzdušnou troubu na 200 °C. Očistěné kuře naplníme do dutiny a pod kůži rozetřeným kouskem másla s rozdrceným česnekem asi ze 4 stroužků, tymiánem, solí a citronovou šťávou.
Kuře zevnitř i zvenku bohatě ochutíme mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem. Posypeme nasekaným tymiánem ze všech stran, důkladně namasírujeme.
Ve velkém ohnivzdorném kastrolu rozpustíme máslo s olejem. Kuře opečeme na středně vysokém ohni několik minut z každé strany, aby získalo pěkně zlatou barvu.
Poté dáme kuře stranou a přidáme oloupanou a nakrájenou šalotku s česnekem, klobáskou a fenyklem. Opékáme zhruba 5 min., poté vrátíme zpět kuře a směs ze šalotky, klobásky, fenyklu dáme okolo něj.
Kuře zalijeme pomerančovým likérem a kuřecím vývarem. Přidáme bylinky a bobkový list, žáruvzdorný pekáč přikryjeme poklicí a přivedeme tekutinu k varu na plotně.
Poté vložíme do trouby na 1¼ hodiny, nebo dokud není kuře důkladně propečené a česnek zcela nezměkne.
Kuře přendáme na nahřátý talíř a přikryjeme alobalem, aby nevychladlo. Uchopíme kastrol utěrkou a nakloníme, aby kuřecí šťáva stekla na stranu. Odstraníme veškerý tuk, který vystoupí na povrch, a přimícháme zakysanou smetanu, důkladně rozmícháme.
Vrátíme kastrol na plotnu a vmícháme nasekaný estragon či medvědí česnek a promícháme. Za stálého míchání přivedeme k mírnému varu. Vaříme 3 minuty. Dle chuti okořeníme solí a pepřem a nalijeme do nahřátého džbánu, abychom mohli přelévat kuře.
Kuře nakrájíme na hrubé kousky a podáváme s omáčkou a např. savojskými brambory s kapustou a uzenou slaninou.