Zdroj: Pixabay: Wow_Pho
Pečené celé kuře s čerstvou bylinkovou nádivkou
Bylinná nádivka je to, co dělá toto pečené kuře výjimečným. Kuřeti dodá tolik chuti a kuchyň po ní nádherně voní.
Ingredience
Složení:
- 1 celé kuře
- sůl a pepř podle chuti
- 3 pl olivového oleje
- 1 Citron, rozčtvrcený
- 4 stroužky česnek, drcený
- Svazek čerstvého rozmarýnu
- Svazek čerstvého tymiánu
Na bylinkovou nádivku:
- 1 Velká cibule nakrájená nadrobno
- 2 stonky Celer, jemně nasekaný
- 1 čerstvý bochník chleba nakrájený na malé kousky
- 1⁄2 šálek nasekané petrželky
- 1 polévková lžíce Nasekané šalvěje
- 1 polévková lžíce Rozmarýn, nasekaný
- sůl a pepř podle chuti
- 1 šálek kuřecího vývaru
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 190 °C (375 °F). Je důležité nechat troubu plně předehřát, aby se kuře rovnoměrně upeklo.
Kuře potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. To vám pomůže dosáhnout krásně zlatavé a křupavé kůže.
Do dutiny kuřete vložte čtvrtky citronu, stroužky česneku, rozmarýn a tymián. Kuře tak získá jemnou chuť zevnitř.
Na bylinkovou nádivku rozpusťte na pánvi máslo a přidejte cibuli a celer, dokud nezměknou. Přidejte kousky chleba, petrželku, šalvěj, rozmarýn, sůl a pepř a míchejte, dokud se dobře nespojí. Směs navlhčete kuřecím vývarem. Dobře je promíchejte a před plněním kuřete je nechte mírně vychladnout. Nádivka by neměla být těsně zabalená, protože by se nemusela rovnoměrně uvařit.
Naplněné kuře položte na pekáč a pečte asi 20 minut na libru, nebo dokud vnitřní teplota kuřete nedosáhne 74 °C (165 °F).
Před porcováním nechte kuře asi 10 minut odpočívat. Šťáva se tak znovu rozdělí a kuře bude chutnější a šťavnatější.
Vychutnejte si toto skvělé pečené kuře s přáteli a rodinou. Krásně se hodí k zelenému salátu nebo pečené zelenině.