Zdroj: Canva
Patrový dort
Patrový dort je výjimečným dezertem, který je skládán z několika vrstev dortového těsta a krému, čímž vytváří impozantní a oku lahodící dortovou stavbu.
Ingredience
- 6 vajec
- 300 g cukru
- 240 g hladké mouky
- 2 Lžíce kakaa
- 11⁄2 lžíce prášku do pečiva
- 300 ml smetany na šlehání
- 200 g mascarpone
- 2 Lžíce vanilkového cukru
- jahody
- 500 g kiwi
- 100 g tmavé čokolády na ozdobu
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si připravíme korpusy dortu. Oddělíme žloutky od bílků a během 5 minut vyšleháme bílky do tuha. Postupně přidáváme cukr a 6 žloutků a stále šleháme. Do směsi pak opatrně vmícháme mouku, kakao a prášek do pečiva.
Těsto rozdělíme na 3 stejné díly a pečeme v troubě předem vyhřáté na cca180°C po dobu 20 minut. Korpusy se nesmí připalovat! Po upečení necháme vychladnout.
Mezitím můžeme připravit náplň pro dort. Smícháme smetanu na šlehání s mascarpone a vanilkovým cukrem, dokud nevznikne krémová hmota. Poté jej uložíme v lednici a necháme vychladit.
Poté si ovoce nakrájíme na tenké plátky a pokládáme na první korpus. Na ovoce naneseme vrstvu krému, potom položíme druhý korpus a zopakujeme postup Na vrchol položíme třetí korpus.
Dort potřeme zbytkem krému a ozdobíme nahrubo nastrouhanou tmavou čokoládou. Nechejte dort minimálně 2 hodiny vychladnout v lednici. Můžete podávat až po úplném ztuhnutí.