Zdroj: Canva
Panettone
Panettone je italský vánoční koláč, který si jistě zamilujete. Chutná jako kříženec koláče a biskupského chleba.
Ingredience
Kvásek
- 75 ml vlažné mléko
- 75 ml vlažná voda
- 100 g hladká mouka
- 1 pl Krystalový cukr
- 2 ks vejce
Těsto
- 350 g hladká mouka
- 100 g krystalový cukr
- 1 pl vanilková esence
- 1 ks citronová kůra
- 100 g změklé máslo
- 80 g Kandovaná pomerančová kůra
- 2 pl Máslo na kříž a potírání
- 130 g rozinky
- 1 kl sůl
- 2 ks žloutek
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si připravte kvásek. V míse smíchejte droždí s cukrem a moukou. Přidejte vlažnou vodu a mléko. Nakonec přidejte vejce. Kvásek přikryjte a nechte na teplém místě asi 1 hodinu odpočívat.
Příprava těsta Mouku smíchejte s cukrem a solí. Přidejte kvásek, citronovou kůru, žloutky, vanilku a vše promíchejte. Vznikne měkký bochník. Poté přidejte změklé máslo. Těsto se opět změní v lepivou hmotu.
Nakonec do těsta vmíchejte nastrouhanou pomerančovou kůru a rozinky.
Připravené těsto přeneseme do skleněné mísy, přikryjeme a necháme asi 3 hodiny kynout.
Pracovní plochu si vysypte moukou, přeneste na ni těsto a vypracujte z něj požadovaný tvar.
Těsto přelijte do dortové formy (o průměru 20 cm) vyložené pečicím papírem, dno i boky vyložte papírem na pečení. Těsto v této formě necháme znovu kynout asi 3 hodiny.
Po vykynutí těsto nahoře nařízněte do tvaru kříže a doprostřed dejte 1 lžíci másla. Koláč pečte při 170 °C asi 50 minut.
Upečený Panettone potřete 1 lžící rozpuštěného másla, aby se pěkně leskl. Poté ho uvolněte z formy, propíchněte dvěma špejlemi asi spodní třetinu a nechte ho vychladnout dnem vzhůru ve velkém hrnci, aby neztratil výšku.