Pajšlová omáčka
Tento recept je trochu zapomenutý, vařily ho naše babičky. Ne každý má rád vnitřnosti, ale kdo má rád, ten si rád tuto jednoduchou dobrotu uvaří...
Ingredience
- 120 g cibule
- 130 g mrkev
- 140 g Petržel
- 120 g celer
- 1500 ml voda
- Vepřové srdce
- 500 g Plíce
- 100 ml mléko
- 500 ml smetana na vaření
- 100 g hladká mouka
- 60 ml ocet
- vegeta
- bobkový list
- nové koření
- Sůl
- olej
- 1 Koření na svíčkovou
Nejnovější letáky
Postup
Den předem (je lepší, ale můžete i v den vaření oběda) si uvaříme plíce ve vodě, tu vylejeme a dáme vařit do druhé vody spolu se svinčími srdíčky, solí, bobkovým listem, novým kořením.
Vaříme do měkka, vyndáme plíce a srdce z vody do misky, vodu nevyléváme, použijeme do omáčky.
Srdce a plíce podle vlastní chuti buď nakrájíme, nebo nahrubo umelíme.
Na kapce oleje osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu a já přidávám sáček koření na svíčkovou, aby mi koření neplavalo v omáčce. Zalijeme trochou vody z plíce a vaříme- dusíme, dokud zelenina nezměkne, přidáme nakrájené- mleté srdce a plíce, spolu ještě dusíme, aby se nám chutě spojily, ochutíme solí, vegetou.
V misce smícháme mléko, smetanu na vaření, mouku a přidáme k plicím a vaříme do zhoustnutí.
Přidáme ocet, já ho přidávám tímto způsobem, aby se mi omáčka nesrazila.
Do sklenice naliju ocet, ohřeji v mikrovlnce, přidám pár lžiček omáčky, promíchám a poté přidám do omáčky. Promícháme, dochutíme a máme hotovo.
Podáváme s knedlíkem, vynikající, retro "papanie 😉😊🤩