Zdroj: unsplash
Neuvěritelně měkký a snadný mrkvový dort
Recept na tento skvělý mrkvový dort, který nejen krásně vypadá, ale také skvěle chutná. Mrkvový dort je velmi svěží a nabourá všechny mýty o tom, že zelenina se do koláčů nehodí.
Ingredience
- MRKVOVÝ KOLÁČ
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1⁄2 lžičky jemné mořské soli
- 1 lžičky mleté skořice
- 1 šálku řepkového nebo jiného rostlinného oleje
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 šálek lehce zabaleného hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 velká vejce při pokojové teplotě
- 3 šálky nastrouhané oloupané mrkve
- 5 až středně velkých mrkví
- 1 šálek nahrubo nasekaných pekanových ořechů
- 1⁄2 šálku rozinek
- KRÉMOVÁ POLEVA
- 225 gramů smetanového sýra při pokojové teplotě Mascarpone
- 1 šálku moučkového cukru
- 1⁄3 šálku husté smetany ke šlehání
- 1⁄2 šálku nahrubo nasekaných pekanových ořechů na posypání dortu
Nejnovější letáky
Postup
PŘÍPRAVA TĚSTA
Umístěte rošt doprostřed trouby. Vymažte dvě kulaté dortové formy, dno vyložte pergamenovým papírem a poté vymažte i vrchní část. Nebo vymažte a vysypte moukou dno a boky obou forem.
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Mouku, jedlou sodu, sůl a skořici šlehejte ve střední míse, dokud se velmi dobře nespojí.
V samostatné míse vyšlehejte olej, krystalový cukr, hnědý cukr a vanilku. Přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém z nich šlehejte.
Oškrábejte stěny a dno mísy, pak přidejte suché přísady ve třech částech a jemně míchejte, dokud nezmizí a těsto nebude hladké.
Vmíchejte mrkev, ořechy a rozinky.
PEČENÍ KOLÁČE
Rozdělte těsto do připravených dortových forem.
Pečte, dokud vršky dortů na dotek nepruží a dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá, 35 až 45 minut.
Koláče nechte 15 minut chladnout ve formách a poté je opatrně vyklopte na chladicí mřížky.
Odstraňte pergamenový papír a nechte je zcela vychladnout. Pokud zjistíte, že se některá vrstva dortu lepí na dno formy, nechte formu dnem vzhůru a nechte působit gravitaci.
DOKONČENÍ
Ve velké míse vyšlehejte krémový sýr ručním mixérem na střední rychlost do krémové konzistence, asi 1 minutu.
Po 1/4 šálku zašlehejte moučkový cukr, dokud není nadýchaný.
Přilijte smetanu ke šlehání. Šlehejte při střední rychlosti 2 až 3 minuty, nebo dokud není poleva našlehaná a krémová. Tato poleva se podobá struktuře šlehačky. Přikrytou ji nechte vychladnout, dokud nebude připravena k polevě.
Když jsou vrstvy dortu zcela vychladlé, polevou potřete vrchní část jedné vrstvy dortu a na ni položte druhou vrstvu dortu.
Na vrchní část mrkvového dortu přidejte zbývající polevu a pomocí nože na máslo nebo malé
Stěrky polevu rozetřete. Boky dortu nechte bez polevy. Na závěr posypte moučník hrstí ořechů.