Nejlepší grilážky bez salka
Jednoduchý a skvělý recept na chutné grilážky i bez salka.
Ingredience
- 200 g Moučkový cukr
- 4 žloutek
- 200 g krystalový cukr
- 200 g Máslo nebo Hera nebo Palmarin
- 70 g Mleté/nasekané vlašské ořechy
- 3 dortové oplatky
Nejnovější letáky
Postup
Začněte šleháním žloutků a moučkového cukru v míse do pěny a dejte stranou.
Vsypte krystalový cukr do velké pánve, zatřeste s ní, aby se rovnoměrně rozprostřel po pánvi, a zapněte střední plamen (pokud máte keramickou pánev s bílým dnem, určitě použijte tu).
Nyní budeme cukr sledovat (nemíchat, jen sledovat), dokud se nezačne měnit v řídký světle hnědý sirup. V tomto okamžiku budeme dávat velký pozor, zda se karamel nepřipaluje (pokud se vám bude zdát, že začíná hodně hnědnout, stačí pánev zvednout a chvíli dělat krouživé pohyby ve vzduchu, aby se trochu ochladil).
Když se téměř všechen cukr rozpustí (a není vidět žádný bílý cukr), můžete ho trochu promíchat lžičkou, aby se rovnoměrně rozpustil po celém povrchu.
Snižte teplotu na minimum a do tekutého karamelu přidávejte po troškách tence nakrájené máslo (nebo Heru či Palmarin) a rychlými pohyby ho do karamelu vmíchejte lžící (ne všechen tuk se do karamelu vstřebá - tak to má být).
Jakmile se rozpustí poslední kousek másla, rychle vmíchejte směs žloutků a cukru, opět po částech, a míchejte, dokud nevznikne hladká karamelová směs. Nakonec už jen přidáme mleté vlašské ořechy, odstavíme a necháme trochu vychladnout. Mezitím si na tác připravíme první dortový plát a rovnoměrně na něj rozetřeme polovinu připravené náplně.
Přikryjte druhou oplatkou a nalijte druhou polovinu náplně. Opět přikryjte oplatkou, zakryjte pečicím papírem a zatěžkejte dvěma těžšími prkénky. Necháme přes noc ztuhnout na stole (griliáš nechladíme).
Ráno nakrájíme na kostičky (my jsme nakrájeli kostičky 4,5x4,5 cm - to je 9 mini kostiček na oplatku) a podáváme.