Nadýchaný jahodový koláč
Voňavý a nadýchaný jahodový koláč, svěží po citronu a jahodách plný chuti. Aby bylo těsto vláčné se postará jogurt a o vůni se samozřejmě zaslouží jahody. Určitě můžete použít i jiné sezónní ovoce, osobně mám velmi ráda černý nebo červený rybíz a také angrešt.
Ingredience
Suroviny
- 500 g Jahody
- 300 g polohrubá mouka
- 120 g krystalový cukr
- 80 ml olej
- 200 g bílý jogurt
- 3 lžíce citronová šťáva
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Pro vymazání plechu na pečení
- olej
- strouhanka
Nejnovější letáky
Postup
Do mísy dejte vejce, cukr, špetku soli a ušlehejte metličkou do pěny cca 3-4’. Pak přidejte jogurt, olej a citronovou šťávu. Mouku prosejte společně s kypřícím práškem, přidejte do tekutého základu a vytvořte hustší těsto.
Předehřejte troubu na 200 stupňů, dortovou formu vymažte tukem a vysypte strouhankou. Na dno formy dejte polovinu těsta, na ně rozložte polovinu jahod rozrezaných na polovicu, přidejte zbylé těsto a zbylé jahody rozložte rozkrojenou částí směrem dolů.
Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 45’. Při konci pečení, v případě potřeby, přikryjte tak, aby se povrch koláče nespálil. Koláč je hotový v okamžiku, kdy do středu těsta píchnete špejlí a vytáhnete ji suchou.