Mřížkový koláč s jablky
Přichází podzim a s ním i dlouhé chladné večery. Podzim si spojuji s tímhle tradičním mřížkovým koláčem s jablky, který nikdy neomrzí.
Ingredience
Těsto
- 500 g hladká mouka
- 150 g moučkový cukr
- 250 g máslo
- 1 Balení prášek do pečiva
- 2 kus vejce
Náplň
- 7 kus větší jablka
- 1 balení vanilkový cukr
- 2 čl skořice
- 1 pl hnědý cukr
Nejnovější letáky
Postup
V míse smíchejte všechny ingredience a vypracujte pevné těsto.
Z těsta vytvarujte větší kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny do lednice. Zatímco těsto tuhne, připravte náplň.
Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte je s vanilkovým a třtinovým cukrem a mletou skořicí.
Když je těsto pevné, rozkrojte ho na polovinu.
Jedno těsto rozválejte a položte na plech. Posypte je jablečnou směsí.
Z druhé poloviny vytvarujte kuličky a z nich hady (jako z plastelíny). Ty pak položte na jablečnou směs do tvaru mřížky.
Pečte při 190 stupních přibližně 40 minut. Po upečení nechte koláč vychladnout.
Posypte moučkovým cukrem a podávejte na malém talíři. Hodí se k horkému čaji.
"Tradiční slovenský jablečný gratinovaný koláč jako od babičky."