Mousaka
Mousaka recept je tradiční řecké jídlo, které má mnoho variací v různých kulturách. Tento recept je pro verzi s plátky brambor, baklažánu, mletého masa a bešamelovou omáčkou. Je to náročnější recept, ale výsledek stojí za to.
Ingredience
- 2 velké baklažány
- 6 velké brambor
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka rajčat vlastní šťávy
- 125 ml červeného vína
- 2 Lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička skořice
- 50 g masla
- 50 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- muškátový oříšek dle chuti
- 100 g strouhaného sýra
Nejnovější letáky
Postup
Baklažány a brambory nakrájíme na plátky a posolíme. Necháme 20 minut odpočívat, poté omýdáme a osušíme.
Baklažán a brambory osmahneme na olivovém oleji dozlatova a odložíme stranou.
Cibuli a česnek nakrájíme na drobno a osmahneme do sklovitá. Přidáme mleté maso a smažíme dozlatova. Poté přidáme rajčata, červené víno, skořici, sůl a pepř. Necháme dusit 30 minut.
Připravíme bešamelovou omáčku: Na pánev dáme máslo, přidáme mouku a smažíme, dokud nezezlátne. Postupně přiléváme mléko a mícháme, aby se netvořily hrudky. Omáčku osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek.
Do pekáče dáme vrstvu brambor, pak vrstvu masa a vrstvu baklažánu. Opakujeme, dokud nám nedojdou ingredience. Na vrch nalijeme bešamelovou omáčku a posypeme strouhaným sýrem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut, dokud není zlatohnědá.
Necháme trochu vychladnout a pak podáváme.