Mexické empanadas s hovězím masem a sýrem
Užijte si chuť Mexika, kdykoliv budete chtít díky jednoduchým empanadas. Naplnit je můžete hovězí masovou směsí se sýrem ale použít můžete i kuřecí, houbovou či zeleninovou náplň.
Ingredience
Suroviny
- Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 Čaj špetka soli lžička
- 225 ml teplé vody 39 C
- 1 vejce na potření
Na náplň
- 250 g mletého hovězího masa
- 25 ml slunečnicový olej
- 1 ks cibule nakrájená na kostičky
- 1 ks česnek drcený
- 25 g Mletá paprika sladká
- 450 g sekaná rajčata
- 25 g papričky jalapeňos podle chuti
- sůl a pepř
- 15 g koření taco
- 2 g oregano sušené
- 100 g cheddar žlutý sýr
- 20 g čerstvě nasekaný koriandr jarní cibulka na ozdobu
- zakysaná smetana k podávání
Nejnovější letáky
Postup
1
V misce si vytvoříme nejprve těsto – smícháme hladkou mouku, sůl a rozpuštěné máslo spolu s horkou vodou. Těsto by mělo být pevné a pružné. Necháme ho odležet v lednici nejméně 1 hodinu.
2
Mezitím, co těsto bude odpočívat, si připravíme náplň na empanadas. Rozehřejeme si slunečnicový nebo olivový olej a dáme na něj zprudka orestovat směs mletého masa tak, aby se nám rozpadla najemno.
Poté postupně přidáváme ostatní ingredience – nakrájenou cibulku, drcený česnek, mletou papriku, drcená rajčata, koření taco a vše necháme společně podusit alespoň 15 minut.
Poté dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem. Kdo má rád pikantnější, přidá nakládané papričky jalapeňo. Směs sundáme z ohně a necháme pomalu vychladnout. So směsi přidáme nastrouhaný sýr cheddar, sekaný koriandr a kdo má rád tak i čerstvou jarní cibulku.
Rozválíme odleželé těsto na jemný plát. Poté kulatým vykrajovátkem, popř. sklenicí, vytvoříme kolečka, která budeme vprostřed plnit směsí masa a sýrů.
Kolečko opatrně přehneme na polovinu tak, aby směs zůstala uvnitř. Poté je několik způsobů, jak empanadas uzavřít, nám však postačí jen jemně stlačit vidličkou okraje do sebe.
Plněné kapsy skládáme na plech s pečicím papírem nebo je můžeme házet do rozpáleného oleje a usmažit je jako ve správném fast foodu.
Před pečením empanadas potřeme rozšlehaným vejcem se solí, aby se nám vytvořila krásná zlatá kůrka.
Empanadas pečeme v horkovzdušné troubě předehřáté na 220 °C cca 20 minut.
Hotové empanadas servírujeme se zakysanou smetanou s olivovým olejem.