:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/aW0TAtt3IZIoDqb8x72T/59d99a75bed0ba45f6f26c2bf45b00.jpeg)
Mexické empanadas s hovězím masem a sýrem
Užijte si chuť Mexika, kdykoliv budete chtít díky jednoduchým empanadas. Naplnit je můžete hovězí masovou směsí se sýrem ale použít můžete i kuřecí, houbovou či zeleninovou náplň.
Ingredience
Suroviny
- Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 Čaj špetka soli lžička
- 225 ml teplé vody 39 C
- 1 vejce na potření
Na náplň
- 250 g mletého hovězího masa
- 25 ml slunečnicový olej
- 1 ks cibule nakrájená na kostičky
- 1 ks česnek drcený
- 25 g Mletá paprika sladká
- 450 g sekaná rajčata
- 25 g papričky jalapeňos podle chuti
- sůl a pepř
- 15 g koření taco
- 2 g oregano sušené
- 100 g cheddar žlutý sýr
- 20 g čerstvě nasekaný koriandr jarní cibulka na ozdobu
- zakysaná smetana k podávání
Nejnovější letáky
Postup
1
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/aW0TAtt3IZIoDqb8x72T/c7ee618b15c751a5c605212e40d083.jpeg)
V misce si vytvoříme nejprve těsto – smícháme hladkou mouku, sůl a rozpuštěné máslo spolu s horkou vodou. Těsto by mělo být pevné a pružné. Necháme ho odležet v lednici nejméně 1 hodinu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/aW0TAtt3IZIoDqb8x72T/ba3ec61e390f02f98f0647007cd22a.jpeg)
2
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/aW0TAtt3IZIoDqb8x72T/4e8b306a6dfb67079c312f4308264f.jpeg)
Mezitím, co těsto bude odpočívat, si připravíme náplň na empanadas. Rozehřejeme si slunečnicový nebo olivový olej a dáme na něj zprudka orestovat směs mletého masa tak, aby se nám rozpadla najemno.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/aW0TAtt3IZIoDqb8x72T/3ccb822b0aad3c17c5fade5a5a3f28.jpeg)
Poté postupně přidáváme ostatní ingredience – nakrájenou cibulku, drcený česnek, mletou papriku, drcená rajčata, koření taco a vše necháme společně podusit alespoň 15 minut.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/aW0TAtt3IZIoDqb8x72T/af94b27162b84a54d5b1f94b45ff04.jpeg)
Poté dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem. Kdo má rád pikantnější, přidá nakládané papričky jalapeňo. Směs sundáme z ohně a necháme pomalu vychladnout. So směsi přidáme nastrouhaný sýr cheddar, sekaný koriandr a kdo má rád tak i čerstvou jarní cibulku.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/aW0TAtt3IZIoDqb8x72T/3faed7b8ea2845174f6a526858a572.jpeg)
Rozválíme odleželé těsto na jemný plát. Poté kulatým vykrajovátkem, popř. sklenicí, vytvoříme kolečka, která budeme vprostřed plnit směsí masa a sýrů.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/aW0TAtt3IZIoDqb8x72T/12581c2abc391312c19e1c70070a99.jpeg)
Kolečko opatrně přehneme na polovinu tak, aby směs zůstala uvnitř. Poté je několik způsobů, jak empanadas uzavřít, nám však postačí jen jemně stlačit vidličkou okraje do sebe.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/aW0TAtt3IZIoDqb8x72T/16f9863254b0855473ed8829b24fd9.jpeg)
Plněné kapsy skládáme na plech s pečicím papírem nebo je můžeme házet do rozpáleného oleje a usmažit je jako ve správném fast foodu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/aW0TAtt3IZIoDqb8x72T/e113aaa2f91ded480366cc3556999c.jpeg)
Před pečením empanadas potřeme rozšlehaným vejcem se solí, aby se nám vytvořila krásná zlatá kůrka.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/aW0TAtt3IZIoDqb8x72T/f6aba3d7c07765f1e4d5d4a762c350.jpeg)
Empanadas pečeme v horkovzdušné troubě předehřáté na 220 °C cca 20 minut.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/aW0TAtt3IZIoDqb8x72T/e967ee00336f7468a90f3a9d7468c3.jpeg)
Hotové empanadas servírujeme se zakysanou smetanou s olivovým olejem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/aW0TAtt3IZIoDqb8x72T/d3e79b5b2f1381772066c979ba63ff.jpeg)