Melanzane alla parmigiana
Melanzane di parmigiana je tradiční italské jídlo, které je vlastně smaženými plátky lilků vrstvenými s parmazánem a rajčatovou omáčkou, pečené v troubě. Toto jídlo je plné chuti a je ideální pro večeři během jakéhokoliv ročního období.
Ingredience
- 2 velké lilky
- 700 ml rajčatového protlaku
- 3 stroužky česneku
- špetka cukru
- Extra panenský olivový olej
- sůl a pepř
- 1 hrnek strouhaného parmazánu
- 2 hrnky strouhaného mozzarelly
- pár lístků bazalky
Nejnovější letáky
Postup
Lilky nakrájíme na plátky a posypeme solí. Necháme 20 minut odstát, poté opláchneme a osušíme.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a smažíme plátky lilků dozlatova. Odkládáme na papírovou utěrku, aby se odstranil přebytečný tuk.
V jiné pánvi připravíme rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji orestujeme stroužky česneku, poté přidáme rajčatový protlak, špetku cukru, sůl a pepř. Vaříme 15 minut.
Do zapékací mísy dáme vrstvu rajčatové omáčky, pak vrstvu smažených lilků, posypeme strouhaným sýrem mozzarella a parmazánem. Opakujeme, dokud nevyčerpáme všechny suroviny. Vrchní vrstva by měla být omáčka a parmazán.
Zapékáme 30 minut v předem rozehřáté troubě na 180 °C. Před podáváním posypeme čerstvou bazalkou.