Lotusový cheesecake
Lotusový cheesecake
Ingredience
Text
- 170 g máslové sušenky
- 80 g máslo
Náplň
- 750 g Tvar philadelphia
- mascarpone
- 200 g moučkový cukr
- 11⁄2 pl mouka hladká speciální
- 300 g zakysaná smetana
- 2 vejce
- 1 ks Vanilkový cukr
Solný karamel
- 135 g krystalový cukr
- 60 g máslo
- 90 ml sladká smetana
- 1⁄2 kl sůl
- 50 g Bílá čokoláda nemusí
Nejnovější letáky
Postup
Rozdrtíme sušenky a smícháme je s roztaveným máslem. Na dno formy dáme papír (jen dno) a rovnoměrně natlačíme sušenkou směsi. Pečeme 8 minut na 170C.
Všechny suroviny na náplň smícháme a nalijeme do formy. Pečeme na 150 C asi 45 min a necháme vychladnout ve formě.
Tip - strany formy nastříkáme sprejem, aby se cheescake nepřilepil. Pro dosažení bílých hran dortu namažeme strany formy olejem a na ně „lepíme“ 2 pruhů pečicího papíru výšky formy.
Karamel: V hrnci na mírném ohni rozpustíme cukr za stálého míchání.Cukr po čase začne tvořit hrudky, ale nakonec se zlije do “jantarově-hnědé” hmoty. Mícháme, aby nepřipálil. Opatrně přidáme máslo (ideálně pokojové teploty). Karamel tvoří bubliny a ty mohou praskat a nepříjemně popálit, takže musíme být opatrní. Máslo vmícháme do karamelu až dokud se úplně nerozpustí, asi 2-3 minuty.
Pomalu přiléváme smetanu za neustálého míchání.
Směs necháme převařit 1 minutu, sundáme z ohně a přidáme sůl. Do horkého ještě přidáme bílou čokoládu a necháme rozpustit.Karamel nalijeme na cheesecake a dáme do chladu ztuhnout.. nejlépe přes noc.