Linecký koláč s rebarborou
Linecký rebarborový koláč je sladkou dobrotou, která skvěle spojuje chuť lineckého těsta a kyselost rebarbory. Tento koláč je ideální na jarní a letní odpoledne, nejlépe s čajem nebo kávou.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g masla
- 100 g moučkového cukru
- 1 bal vanilkového cukru
- Žloutek z jednoho vejce
- špetka soli
- 600 g rebarbora
- 1 bal vanilkového pudingového prášku
Nejnovější letáky
Postup
Všechny suroviny na těsto si připravíme a promícháme v misce. Těsto pak necháme odpočívat v lednici asi půl hodiny.
Zatímco těsto odpočívá, připravíme náplň. Rebarboru očistíme, nakrájíme na menší kousky a poté mírně podsmažíme na pánvi s trochou cukru.
Jakmile začne rebarbora pustit šťávu, přidáme vanilkový pudinkový prášek a povaříme do zhoustnutí. Poté necháme krátce vychladnout.
Vytáhneme těsto z lednice, z poloviny těsta vyválíme korpus a vložíme do vymazané formy. Na to rozprostřeme rebarborovou náplň.
Zbylé těsto nakrájíme nebo narolujeme na nudličky a vytvoříme mřížku na povrchu koláče.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut, dokud těsto nezezlátne.
Necháme vychladnout a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.