Zdroj: rimmabondarenko from Canva
Lasagne s mletým masem a bešamelem
Klasický italský recept na výživnou a lahodnou lasagne s mletým masem a krémovou bešamelovou omáčkou.
Ingredience
Mleté maso
- 500 g mleté hovězí maso
- 1 ks středně velká cibule
- 2 ks středně velké mrkve
- 2 Lžíce olivový olej
- 400 g rozmačkaná rajčata v plechovce
- 1 lžička sůl
- 1 lžička čerstvě mletý černý pepř
Bešamelová omáčka
- 75 g máslo
- 75 g hladká mouka
- 1 l mléko
- 1 lžička muškátový oříšek
Lasagne
- 250 g lasagne pláty
- 200 g strouhaný mozzarella sýr
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 180°C. V pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej. Přidejte mleté maso a smažte, dokud nezhnědne.
Přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a smažte, dokud nezměknou. Přidejte rozmačkaná rajčata, sůl a pepř. Přiveďte k varu, pak snižte oheň a nechte bublat 15 minut.
Mezitím si připravíme bešamelovou omáčku. V malém hrnci rozpusťte máslo nad středním ohněm. Přidejte mouku a míchejte 2 minuty. Pomalu přilévejte mléko, neustále míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek.
Na dno pekáče naneseme trochu omáčky s masem, pak vrstvu lasagne plátů, masovou omáčku, bešamel a sýr. Opakujte vrstvení, dokud nevyčerpáte všechny ingredience, zakončete vrstvou bešamelové omáčky a posypte zbylým sýrem.
Pečte v předehřáté troubě 45 minut, nebo dokud je lasagne zlatohnědá a bublá. Nechte 10 minut odpočívat před podáváním.