Pěčené kachní stehno
Staročeská klasika kterou si oblíbíte i mimo svátek svatého Martina
Ingredience
Suroviny
- 1 ks kachna celá bez drobů
- Sůl kmín
- 3 ks bobkový list
- 2 ks Jablka šampión
- 1 ks cibule žluté
- 400 ml Voda na podlití
- 50 g Špek uzený
Na zelí
- 1 ks hlávky středního modrého zelí
- 1 ks červené cibule
- 1 ks jablka nakrájeného
- 100 g uzeného špeku
- 3 ks bobkový list
- 1 ks badyánu
- 200 ml jablečný džus
- cukr Sůl Jablečný ocet
- 200 g brusinek s vyšším obsahem brusinek
Na Lokše
- 500 g vařených brambor
- 400 g hladká mouka
- sůl
Nejnovější letáky
Postup
KROK 1
Kachnu očistíme a vložíme do zapékací mísy, dostatečně ochutíme soli a kmínem i uvnitř a necháme odležet alespoň 4 hodiny.
KROK 2
Do kachny vložíme jablko a cibulí. Zbylé jablko, červenou cibuli, špek nakrájíme a obložíme okolo kachny, přidáme bobkový list a podlijeme vodou. Přikryjeme a vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C Pečeme minimálně 2 hodiny a občas maso během pečení přelijeme výpekem.
KROK 3
V mezičase si vyškvaříme špek na tuk spolu s jablkem, badyánem a bobkovým listem.
Nakrájíme zelí a přidáme jej do směsí vyškvařeného jablka a špeku. Podlijeme jablečným džusem, osolíme a necháme pod poklicí dusit okolo 20 minut. Zelí by nemělo být rozdušené ale trochu na zkus. Poté dochutíme jablečným octem, díky tomu zelí zkřehne. Přidáme brusinkový džem s vyšším podílem brusinek, sůl podle chuti.
Na lokše použijeme starší uvařené brambory které si nastrouháme na jemno do misky na struhadle.
Přidáme hladkou mouku a ihned vypracujeme v těsto. To by mělo být pružné aby se dalo vyválet na tenkou placku. Rozehřejeme nepřilnavou pánev a bramborou placku na ní na sucho opečeme z obou stran.
Opečené lokše jsme si zarolovali do rolky na které jsme dali podušené zelí. Část kachny jsem si natrhal na kousky na delší svalové vlákna. Ty jsem ještě promíchal s kachním výpekém který nám zbyl v pekáči. Vše jsem položil na zelí a lokše a to celé ještě přelil směsi vypečené cibulky, jablka a špeku dozdobil čerstvou majoránkou a bylinkou.