Zdroj: JackF from Getty Images
Kysané zelí do šroubovacích sklenic
S každým příchodem podzimu připravuji kysané zelí na zimu. Jeho lahodná chuť a množství vitaminů jsou pro mě nezbytností a chrání mou rodinu před nachlazením.
Ingredience
- 2 Hlavy bílého zelí
- 2 ks velké mrkve
- 2 lžíce Soli
- 50 ml vody
Nejnovější letáky
Postup
Začněme tím, že si připravíme všechny ingredience a nástroje. Zelí důkladně omyjeme a odstraňujeme všechny poškozené listy.
Pomocí hrubého struhadla nastrouháme zelí a mrkve. Při tom nezapomeňte na rukavice, abyste se neřezali.
Do velké mísy smícháme zelí a mrkve a přidáme sůl. Důkladně promícháme, dokud se sůl úplně nerozpustí.
Můžeme začít s plněním sklenic. Naplňte sklenice těsně a pevně zelím, tak aby nezůstalo žádné volné místo. To je důležité pro kvas, který se vytváří v důsledku fermentace.
Přidejte vodu do každé sklenice, až do poloviny. Sklenice zavřeme a necháme na tmavém a chladném místě po dobu 3 týdnů. Během této doby se zelí přirozeně zkvasí. Po zkvašení uložíme sklenice v chladu. Zelí je připraveno k jídlu po 3 měsících.