Kynutý koláč ze sušeného droždí
Kynutý švestkový koláč ze sušeného droždí. Jedná se o tradiční a velmi oblíbený recept, který v mnoha domácnostech nahrazuje klasické pečivo. Koláč je jemný, chutný a díky kynutí dostatečně nadýchaný.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1 bal sušeného droždí
- 250 ml mléka
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 1 žloutek
- špetka soli
- 2 Lžíce rumu
- citron
- švestky
- ovoce na posypání
Nejnovější letáky
Postup
Do mísy si přesijeme mouku a přidáme sušené droždí, promícháme.
V malém hrnci si ohřejeme mléko s cukrem, až cukr krásně rozpustíme a poté přimícháme máslo.
Jakmile se máslo rozpustí, odstavíme hrnek z plotny. Do mísy s moukou a droždím teď pomalu, za stálého míchání, přiléváme mléko s máslem a cukrem.
Přidáme ještě žloutek, špetku soli, rum a strouhanou citronovou kůru a zpracujeme těsto.
Vypracované těsto přeneseme na pomoučněný vál a necháme 1 hodinu kynout.
Po vykynutí těsto vyválíme a položíme na plech vyložený pečicí papírem.
Na těsto si dáme připravené švestky. Pečeme na 180 stupňů cca 30-40 minut, dokud koláč není zlatavě hnědý. Kynuté koláče ze sušeného droždí jsou na světě!