Kynutý knedlík s povidly
Alpský kynutý knedlík s povidly, vanilkovu omáčkou a sypaný mákem
Ingredience
Suroviny
- 250 g polohrubá mouka
- 42 g čerstvé droždí
- 100 ml mléko
- 25 g Med
- 25 g máslo
- 2 g sůl
- 1 ks vejce
- 15 g citronová kůra
- 120 g povidla
- 1 ks vanilkový lusk
- 4 ks žloutek
- 500 ml smetana ke šlehání
- 80 g cukr
Na posypání
- 150 g mletý mák
- cukr moučkový
- máta
Nejnovější letáky
Postup
S droždí, teplého mléka, medu a trochu mouky připrávíme kvásek. necháme cca 10min než vzejde.
Máslo rozpustíme, Vejce, kvásek a máslo vidličkou společně rozšleháme a vlijeme do moučné směsi.Přidáme strouhanou citronovou kůrou a špetku soli.Ručně nebo v robotu vypracujeme hladké těsto, které se nám nelepí na mísu. Pomoučíme ho a v zakryté míse necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem, trvá to asi hodinu.
Vykynuté těsto rozválíme a rozkrojíme na 4 díly. Na každý z nich dáme 1–2 lžíce povidel (můžeme zahustit strouhankou nebo tvarohem, mandlemi pokud jsou moc řídke) vše dobře uzavřeme. Necháme ještě 15 minut na vále dokynout. Pařáček lehce potřeme máslem, aby se k němu knedlíky nepřichytily. Vaříme v páře 15 – 18 minut. Pozor, knedlíky při vaření hodně nabudou, na pařáku je potřeba kolem nich nechat dost místa.
Mezitím uvaříme vanilkovou omáčku (Cream Anglaise) . Do rendlíku nalijeme smetanu. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože vyškrábneme dřeň do smetany. Pozvolna přivedeme k varu a 2 minuty převaříme.
Zatím žloutky metličkou rozšleháme s cukrem do jemné pěny. Přelijeme je za stálého šlehání naběračkou vroucí smetany a poté ještě druhou naběračkou. Tuto žloutkovou směs za stálého míchání vlijeme zpět do rendlíku do zbylé smetany, vrátíme na plotýnku. Stále šleháme metličkou a zahříváme, až krém zhoustne. Nepřevařujeme, spiš jen na teple necháme dojít. Pokud máte kuchyňský teploměr, můžete ho použít – krém by měl dosáhnout teploty kolem 80 ˚C.
Mletý mák promícháme s vanilkovým cukrem.
Servírujeme knedlík přelitý vanilkovou omáčkou a posypaný makovým cukrem.