INZERCE
Kynutý knedlík s povidly

Kynutý knedlík s povidly

Alpský kynutý knedlík s povidly, vanilkovu omáčkou a sypaný mákem

INZERCE

Ingredience

porce
4

Suroviny

  • 250 g polohrubá mouka Přidáno do
  • 42 g čerstvé droždí Přidáno do
  • 100 ml mléko Přidáno do
  • 25 g Med Přidáno do
  • 25 g máslo Přidáno do
  • 2 g sůl Přidáno do
  • 1 ks vejce Přidáno do
  • 15 g citronová kůra Přidáno do
  • 120 g povidla Přidáno do
  • 1 ks vanilkový lusk Přidáno do
  • 4 ks žloutek Přidáno do
  • 500 ml smetana ke šlehání Přidáno do
  • 80 g cukr Přidáno do

Na posypání

  • 150 g mletý mák Přidáno do
  • cukr moučkový Přidáno do
  • máta Přidáno do
INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

S droždí, teplého mléka, medu a trochu mouky připrávíme kvásek. necháme cca 10min než vzejde.

2. Krok

Máslo rozpustíme, Vejce, kvásek a máslo vidličkou společně rozšleháme a vlijeme do moučné směsi.Přidáme strouhanou citronovou kůrou a špetku soli.Ručně nebo v robotu vypracujeme hladké těsto, které se nám nelepí na mísu. Pomoučíme ho a v zakryté míse necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem, trvá to asi hodinu.

3. Krok

Vykynuté těsto rozválíme a rozkrojíme na 4 díly. Na každý z nich dáme 1–2 lžíce povidel (můžeme zahustit strouhankou nebo tvarohem, mandlemi pokud jsou moc řídke) vše dobře uzavřeme. Necháme ještě 15 minut na vále dokynout. Pařáček lehce potřeme máslem, aby se k němu knedlíky nepřichytily. Vaříme v páře 15 – 18 minut. Pozor, knedlíky při vaření hodně nabudou, na pařáku je potřeba kolem nich nechat dost místa.

4. Krok

Mezitím uvaříme vanilkovou omáčku (Cream Anglaise) . Do rendlíku nalijeme smetanu. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože vyškrábneme dřeň do smetany. Pozvolna přivedeme k varu a 2 minuty převaříme.

5. Krok

Zatím žloutky metličkou rozšleháme s cukrem do jemné pěny. Přelijeme je za stálého šlehání naběračkou vroucí smetany a poté ještě druhou naběračkou. Tuto žloutkovou směs za stálého míchání vlijeme zpět do rendlíku do zbylé smetany, vrátíme na plotýnku. Stále šleháme metličkou a zahříváme, až krém zhoustne. Nepřevařujeme, spiš jen na teple necháme dojít. Pokud máte kuchyňský teploměr, můžete ho použít – krém by měl dosáhnout teploty kolem 80 ˚C.

6. Krok

Mletý mák promícháme s vanilkovým cukrem.

7. Krok

Servírujeme knedlík přelitý vanilkovou omáčkou a posypaný makovým cukrem.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Rýže

176 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Těstoviny

302 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Smažené

489 recepty