Zdroj: FB: Varenie je radosť
Kváskový mazanec
Kváskový mazanec je tradiční české pečivo, které je charakteristické svou lehkostí a jemnou chutí. Příprava sice vyžaduje trochu více času, ale konečný výsledek stojí za to.
Ingredience
Rozvas:
- 1 pl kvásek žitný
- 250 g mouka špaldová hladká
- 150 g voda
Těsto:
- 125 g plnotučné mléko
- 660 g mouka špaldová hladká
- 200 g krupicový cukr
- 20 g vanilkový cukr
- 3 ks žloutek
- 1 ks vejce
- 180 g změklé máslo
- 1 ks citronová kůra
- 6 g sůl
- 150 g brusinky
- 50 g mandle celé
- 50 g pistácie
- olej
Ostatní:
- mandle plátky
- bílek
Nejnovější letáky
Postup
Kvásek: smíchejte kvásek, vodu a hladkou špaldovou mouku. Nechte kynout při pokojové teplotě 12 hodin.
Vykynutý kvásek smícháme (lžící oddělíme a uschováme na příště), mléko, mouku, cukry a vejce.
Těsto přikryjeme a necháme 1 hodinu odpočívat.
Poté přidáme sůl a další mouku podle potřeby a vypracujeme těsto, které se nelepí.
Nakonec přidejte máslo a citronovou kůru a postupně je zapracovávejte do těsta, dokud se nevstřebají.
Poté vmíchejte brusinky a celé mandle. Těsto je velmi pružné a mělo by být schopné po natažení vytvořit otvor.
Těsto přendejte do vymazané plastové nádoby s víkem a nechte ho asi 4 hodiny kynout.
Vytvarujte z něj 2 bochníky.
Necháme je kynout v uzavřené troubě s rozsvíceným světlem při teplotě 30 °C asi 4 hodiny.