Zdroj: Aleksandra Olshanskaia from Getty Images
Křehké těsto
Recept na křehké těsto na koláč. Jeho příprava je hodně specifická, ale když se jednou naučíte, jak na něj, stane se jedním z vašich oblíbených nástrojů v kuchyni.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 100 g práškového cukru
- špetka soli
- 125 g studeného másla
- 1 ks vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si připravte všechny ingredience, aby byly při ruce. Mouku, cukr a sůl smíchejte dohromady a nasypete na válu. Ze studeného másla nakrájejte malé kousky a přidejte je k mouce. Másla přidávám studeného, aby těsto bylo opravdu křehké.
Celé to pak rukama vmíchám do mouky, a to až do okamžiku, kdy se celá směs začne spojovat. Poté přidejte vejce a vanilkový extrakt a důkladně to promíchejte.
Těsto dejte na hodinu do lednice, aby se lépe zpracovávalo. To je další z mých tipů - čím delší doba chlazení, tím křehčí bude těsto.
Po hodině těsto vyndejte, rozválejte na pomoučněném válu na požadovanou tloušťku a můžete začít vykrajuvat.