Králík po myslivecku ,,alla Cacciatora¨
Králík po myslivecku nebo také "alla Cacciatora" je klasický italský pokrm, převážně připravovaný z kuřete, který jsem si v tomto receptu připravil v mé oblíbené verzi z králíka. Králíka využijeme úplně celého, rozporcovaného na malé kousky.
Ingredience
- 600 g králik celý
- olivový olej
- mouka hladká speciální
- nebo uzená slanina typická italská pancetta
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 očistěné nakrájené řapíky celeru
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 2 snítky bobkového listu
- 200 g míchaných lesních hub sušené necháme nabobtnat ve vodě
- 2 dcl suché bílé víno
- 2 Lžíce rajčatové protlak
- rajčatového protlaku
- 1 Lžíce sladké papriky
- 1 konzerva nakládaných rajčat
- 125 g cherry rajčata
- 1 hrstka olivy kalamata
- 1 lžička kapary
- 1 citron
- 500 ml kuřecí vývar
- 1 Malé červené feferónky
Nejnovější letáky
Postup
Králíka si nejdříve naporcujeme na přední a zadní část, hřbet a velká stehna překrojíme v kloubu ještě na menší kousky, aby se nám maso peklo stejnoměrně.
Osolíme a necháme odležet alespoň 1 hodinu.
Mezitím rozehřejeme olej v ohnivzdorném hrnci. Nasolené maso (případně obalené v hladké mouce pro větší šťavnatost) zprudka orestujeme ze všech stran a odložíme stranou.
Do hrnce přidáme slaninu a necháme ji vyškvařit. Poté zpěníme cibuli a mrkev a pomalu je restujeme do zlatova. Pak k nim přidáme bobkový list, rozmarýn, nasekaný česnek a řapíkatý celer a krátce je orestujeme, aby se nespálily.
Poté zaprášíme mletou paprikou a po chvílí přidáme rajčatový protlak, znova zarestujeme, zpět do základu vložíme králičí maso a zalijeme vínem. Necháme chvíli podusit, dokud se nám víno neodpaří.
Přidáme olivy, cherry rajčata a kapary, nabobtnané houby a citronovou kůru (jen její žlutou část), promícháme a zalijeme nakládanými rajčaty a podlijeme zlehka vývarem. Přikryjeme poklicí a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C na cca 50 minut. Celou dobu pečeme přikryté pod poklicí.
Po upečení dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou zakápnutou olivovým olejem. Můžeme nasekat čerstvou petrželku, bazalku nebo lístky z řapíkatého celeru.
Králíka po myslivecku podávejte např. s rozpečenou bagetou, šťouchaným bramborem, polentovou kaší nebo těstovinami fregola a se zbývajícím suchým vínem.