INZERCE
Králík na smetaně

Králík na smetaně

Tohle jídlo je hold stará česká klasika. Z dětství si pamatuji, že jsme ji měli každý víkend na stole a připadal jsem si jako v Troškově filmu slunce seno ,,zase máme králíka

INZERCE

Ingredience

porce
4

Suroviny

  • 1 ks králík Přidáno do
  • sůl Přidáno do
  • pepř Přidáno do
  • tymián čerstvý Přidáno do
  • 1 dcl Víno Přidáno do
  • 100 g Špek uzený Přidáno do
  • 50 ml olej Přidáno do
  • 100 g máslo Přidáno do
  • 4 ks mrkev Přidáno do
  • 2 ks cibule Přidáno do
  • 150 g celer Přidáno do
  • 1 ks oloupané jablko Přidáno do
  • 4 ks nové koření Přidáno do
  • 4 ks bobkový list Přidáno do
  • 2 pl Hořčice Přidáno do
  • Citron kůra jen žlutá část Přidáno do
  • 1 l Vývarů světlého Přidáno do

Na dochucení

  • 50 g cukr Přidáno do
  • sůl Přidáno do
  • 2 ks citronová šťáva Přidáno do
  • 250 ml Smetana Přidáno do
  • čerstvé Tymián Přidáno do
INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

Omyté, očištěné a naporcované maso je dobré naložit den předem aby zkřehlo (nejlépe do surovin ve kterých se bude péct spolu s trochou bílého suchého vína)

Králík na smetaně - krok přípravy 1
2. Krok

Rozpálím si olej v ohnivzdorném pekáči, ve kterém pozvolna opeču okořeněného a naporcovaného králíka důkladně ze všech stran.

Králík na smetaně - krok přípravy 1
3. Krok

Poté jej vyndám bokem na misku a do stejného oleje dám orestovat špek a nastrouhanou kořenovou zeleninu cibuli, nakrájené oloupané jablka a citronovou žlutou část kůry. Postupně pomalu restuji dokud není barva oleje dostatečně žlutá.

Králík na smetaně - krok přípravy 1
4. Krok

Přidám koření bobkový list, nové koření a máslo poté dam cca 1 až 2 polévkové lžičky hořčice a znova zarestuji aby byla omáčka krásně žlutá. Poté do směsi vložím zpět opečené kousky králíka a zaliju vývarem.

Králík na smetaně - krok přípravy 1
5. Krok

Přiklopím pokličkou a dám do předehřaté trouby na 200°C péct na 45 a 60 minut, během pečení občas zkontroluji a přeliji maso vypečenou šťávou.

Králík na smetaně - krok přípravy 1
6. Krok

Když je maso dostatečně měkké vyjmeme jej z výpeků a z něj vyjmeme koření.

Králík na smetaně - krok přípravy 1
7. Krok

Přendáme do výkonného mixeru a vše důkladně rozmixujeme.

8. Krok

Poté nalijeme zpět do pekáče a dáme redukovat na sporák. U nás omáčku nijak nezahušťujeme moukou jen čistou rozmixovanou zeleninou popř. trochou bramborového škrobu (solamylu) s vodou

9. Krok

Omáčku dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Poté zjemníme smetanou, máslem a nakonec snitky čertsvého tymiánu.

10. Krok

Podávám s bramborovým knedlíkem

Králík na smetaně - krok přípravy 1

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Rýže

176 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Těstoviny

302 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Smažené

489 recepty