INZERCE
Králík na smetaně

Králík na smetaně

Tohle jídlo je hold stará česká klasika. Z dětství si pamatuji, že jsme ji měli každý víkend na stole a připadal jsem si jako v Troškově filmu slunce seno ,,zase máme králíka

INZERCE

Ingredience

porce
4

Suroviny

  • 1 ks králík Přidáno do
  • sůl Přidáno do
  • pepř Přidáno do
  • tymián čerstvý Přidáno do
  • 1 dcl Víno Přidáno do
  • 100 g Špek uzený Přidáno do
  • 50 ml olej Přidáno do
  • 100 g máslo Přidáno do
  • 4 ks mrkev Přidáno do
  • 2 ks cibule Přidáno do
  • 150 g celer Přidáno do
  • 1 ks oloupané jablko Přidáno do
  • 4 ks nové koření Přidáno do
  • 4 ks bobkový list Přidáno do
  • 2 pl Hořčice Přidáno do
  • Citron kůra jen žlutá část Přidáno do
  • 1 l Vývarů světlého Přidáno do

Na dochucení

  • 50 g cukr Přidáno do
  • sůl Přidáno do
  • 2 ks citronová šťáva Přidáno do
  • 250 ml Smetana Přidáno do
  • čerstvé Tymián Přidáno do
INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

Omyté, očištěné a naporcované maso je dobré naložit den předem aby zkřehlo (nejlépe do surovin ve kterých se bude péct spolu s trochou bílého suchého vína)

Králík na smetaně - krok přípravy 1
2. Krok

Rozpálím si olej v ohnivzdorném pekáči, ve kterém pozvolna opeču okořeněného a naporcovaného králíka důkladně ze všech stran.

Králík na smetaně - krok přípravy 1
3. Krok

Poté jej vyndám bokem na misku a do stejného oleje dám orestovat špek a nastrouhanou kořenovou zeleninu cibuli, nakrájené oloupané jablka a citronovou žlutou část kůry. Postupně pomalu restuji dokud není barva oleje dostatečně žlutá.

Králík na smetaně - krok přípravy 1
4. Krok

Přidám koření bobkový list, nové koření a máslo poté dam cca 1 až 2 polévkové lžičky hořčice a znova zarestuji aby byla omáčka krásně žlutá. Poté do směsi vložím zpět opečené kousky králíka a zaliju vývarem.

Králík na smetaně - krok přípravy 1
5. Krok

Přiklopím pokličkou a dám do předehřaté trouby na 200°C péct na 45 a 60 minut, během pečení občas zkontroluji a přeliji maso vypečenou šťávou.

Králík na smetaně - krok přípravy 1
6. Krok

Když je maso dostatečně měkké vyjmeme jej z výpeků a z něj vyjmeme koření.

Králík na smetaně - krok přípravy 1
7. Krok

Přendáme do výkonného mixeru a vše důkladně rozmixujeme.

8. Krok

Poté nalijeme zpět do pekáče a dáme redukovat na sporák. U nás omáčku nijak nezahušťujeme moukou jen čistou rozmixovanou zeleninou popř. trochou bramborového škrobu (solamylu) s vodou

9. Krok

Omáčku dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Poté zjemníme smetanou, máslem a nakonec snitky čertsvého tymiánu.

10. Krok

Podávám s bramborovým knedlíkem

Králík na smetaně - krok přípravy 1

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

129 recepty

Dorty

316 recepty

Dýně

50 recepty

Rýže

175 recepty

Sušenky

20 recepty

Saláty

265 recepty

V páře

213 recepty

Oběd

2783 recepty

Pečivo

521 recepty

Masové pokrmy

1368 recepty

Bezmasé pokrmy

1331 recepty