Králík na smetaně
Tohle jídlo je hold stará česká klasika. Z dětství si pamatuji, že jsme ji měli každý víkend na stole a připadal jsem si jako v Troškově filmu slunce seno ,,zase máme králíka
Ingredience
Suroviny
- 1 ks králík
- sůl
- pepř
- tymián čerstvý
- 1 dcl Víno
- 100 g Špek uzený
- 50 ml olej
- 100 g máslo
- 4 ks mrkev
- 2 ks cibule
- 150 g celer
- 1 ks oloupané jablko
- 4 ks nové koření
- 4 ks bobkový list
- 2 pl Hořčice
- Citron kůra jen žlutá část
- 1 l Vývarů světlého
Na dochucení
- 50 g cukr
- sůl
- 2 ks citronová šťáva
- 250 ml Smetana
- čerstvé Tymián
Nejnovější letáky
Postup
Omyté, očištěné a naporcované maso je dobré naložit den předem aby zkřehlo (nejlépe do surovin ve kterých se bude péct spolu s trochou bílého suchého vína)
Rozpálím si olej v ohnivzdorném pekáči, ve kterém pozvolna opeču okořeněného a naporcovaného králíka důkladně ze všech stran.
Poté jej vyndám bokem na misku a do stejného oleje dám orestovat špek a nastrouhanou kořenovou zeleninu cibuli, nakrájené oloupané jablka a citronovou žlutou část kůry. Postupně pomalu restuji dokud není barva oleje dostatečně žlutá.
Přidám koření bobkový list, nové koření a máslo poté dam cca 1 až 2 polévkové lžičky hořčice a znova zarestuji aby byla omáčka krásně žlutá. Poté do směsi vložím zpět opečené kousky králíka a zaliju vývarem.
Přiklopím pokličkou a dám do předehřaté trouby na 200°C péct na 45 a 60 minut, během pečení občas zkontroluji a přeliji maso vypečenou šťávou.
Když je maso dostatečně měkké vyjmeme jej z výpeků a z něj vyjmeme koření.
Přendáme do výkonného mixeru a vše důkladně rozmixujeme.
Poté nalijeme zpět do pekáče a dáme redukovat na sporák. U nás omáčku nijak nezahušťujeme moukou jen čistou rozmixovanou zeleninou popř. trochou bramborového škrobu (solamylu) s vodou
Omáčku dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Poté zjemníme smetanou, máslem a nakonec snitky čertsvého tymiánu.
Podávám s bramborovým knedlíkem