Koprová omáčka s hovězím masem
Koprová omáčka s vařeným hovězím masem je klasickým českým receptem, který se tradičně podává s vařenými brambory nebo knedlíky. Toto je základní recept na koprovou omáčku s hovězím masem.
Ingredience
- 500 g hovězího masa např z krku nebo z roštěnce
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 2 Lžíce sušeného kôpru
- 1 lžička cukru
- 2 Lžíce octa
- 500 ml hovězího vývaru nebo vodu a hovězí bujon
- 250 ml smetany na vaření
- a sůl pepř
- vařené brambory nebo knedlíky na podávání
Nejnovější letáky
Postup
Maso nakrájejte na menší kousky a osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte polovinu másla a maso na něm z obou stran opečte do zlatova. Poté maso vyjměte a odložte stranou.
V hrnci rozehřejte zbytek másla, přidejte mouku a směs na mírném ohni restujte, dokud nezačne hnědnout. Tímto krokem vytvoříte základ omáčky, který se nazývá jíška.
Přidejte sušený kopr do jíšky a promíchejte.
Přilijte hovězí vývar (nebo vodu s hovězím bujonem), přidejte cukr a ocet, a dobře promíchejte. Vařte na mírném ohni a občas promíchejte, dokud omáčka nezhoustne.
Vraťte maso do hrnce s omáčkou, přikryjte a nechte dusit na nízkém ohni asi hodinu, dokud maso není měkké.
Přidejte smetanu, promíchejte a nechte omáčku ještě chvíli povřít, ale už ji nevařte. Dochutíte solí a pepřem podle potřeby.
Podávejte s vařenými brambory nebo knedlíky.
Pamatujte, že kvalita surovin je klíčem k dobrému jídlu, takže se snažte používat čerstvé a kvalitní ingredience, kde je to možné. Koprová omáčka by měla mít jemnou, ale výraznou chuť kopru, takže neváhejte přidat více kopru, pokud máte rádi silnější chuť.