Zdroj: Pixabay
Konečný Yummy maďarská čerstvá houbová polévka
Tento recept na maďarskou houbovou polévku je kouzelnou směsí čerstvých hub, kyselé smetany a špetky kouřové papriky. Vzpomínám na zvláštní příležitosti, při kterých se tato hřejivá polévka podává, a slastně si vychutnávám její bohatou a krémovou chuť. Inspirován tradiční maďarskou kuchyní jsem tento recept vařil mnohokrát a vylepšil ho svým osobním přístupem.
Ingredience
- 4 šálky čerstvých hub nakrájených na plátky
- 2 šálky Cibule nakrájené nadrobno
- 2 pl masla
- 21⁄2 šálky zeleninového vývaru
- 2 lžíce sušeného kopru
- 1 polévková lžíce Maďarské papriky
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
- 2 šálky mléka
- 3 pl univerzální mouky
- 1 čajová lžička Soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1⁄4 šálek čerstvé petrželky, jemně nasekané
- 1⁄2 šálek zakysané smetany
Nejnovější letáky
Postup
Začněte rozpouštěním másla ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte houby a cibuli a restujte, dokud cibule nezměkne. To by mělo trvat asi 5-7 minut. Nezapomeňte průběžně míchat, abyste udrželi rovnoměrné vaření a zabránili příliš rychlému zhnědnutí.
Další část je mým osobním tajemstvím - přidáním zeleninového vývaru, kopru, sójové omáčky a papriky do hrnce se houby zpočátku intenzivně ochutí. Ingredience dobře promíchejte, pak snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte a nechte asi 15 minut vařit. Nedoporučuji tento proces uspěchat, protože pomalé vaření lépe integruje chutě.
V odděleném menším hrnci zahřejte mléko, dokud se nezačne vařit, ale nezačne se vařit. Postupně do něj zašlehejte mouku, dokud se hladce nespojí. Tuto směs nechte na mírném ohni za stálého míchání asi 8 minut zhoustnout.
Jakmile směs mléka a mouky zhoustne, vmíchejte ji do vroucího vývaru. Přidejte sůl a čerstvě mletý pepř podle svých preferencí a nechte polévku ještě 15 minut vařit. Nezapomeňte občas zamíchat, aby se suroviny nepřichytily ke dnu.
Nakonec těsně před podáváním vmíchejte citronovou šťávu, jemně nasekanou petrželku a zakysanou smetanu. Citronová šťáva a petržel dodají bohatému krémovému základu svěží kontrast.