Zdroj: TeQui0 from Getty Images
Kompot z jablek
Tento recept je ideální pro ta sladká, šťavnatá jablka, která byste nechtěli nechat zkažít. Chuť kompotu je zvláštně příjemná a připomíná mi dětství, kdy moje babička vařila kompot s klasickou vanilkovou notou.
Ingredience
- 1 kg jablek
- 150 g cukru
- 1 litrů vody
- šťáva z citronu
- 1 Lžíce vanilkového extraktu
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si připravte všechny ingredience. Jablka oloupejte, odstraňte jim jádřinec a nakrájejte na menší kousky. V průběhu dělání tohoto kompotu jsem zjistila, že pokud chcete, aby byla jablka v kompotu měkká, ale ne kašovitá, je nejlepší je nekrájet příliš malé kousky.
Poté ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu s cukrem. Jakmile se cukr rozpustí, přidáme do hrnce připravená jablka. Z vlastní zkušenosti doporučuju pomalu snižovat teplotu, jakmile přidáte jablka, aby se vařily spíše než aby se rychle uvařily a rozpadly.
Kompot nechte vařit na střední až nízké teplotě zhruba 30 minut. Nezapomeňte přidat citronovou šťávu a vanilkový extrakt, který kompotu dodá jemnou a nepřehlédnutelnou vůni.
Podáváme vychlazené. Tento kompot si můžete také nalít do sterilizovaných sklenic a nechat zavařit pro zimní měsíce.