Zdroj: Canva
Koláč s rebarborou a tvarohem
Nejlepší letní koláč, tím je tento zdravý rebarborový koláč s tvarohem. Příprava není vůbec složitá, pojďme si ho tedy společně připravit!
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 5 vejce
- sůl
- 500 g rebarbora
- 250 g cottage sýr
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové kůry
- 50 g mouky
- 50 g cukru
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na cca 180 °C a připravte si koláčovou formu, kterou vymažte máslem či ji vyložte pečicím papírem.
Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a solí. Přidejte nakrájené máslo a prsty ho zapracujte do mouky, dokud nevznikne drobivá konzistence.
Přidejte vejce a hněťte, dokud se těsto nespojí.
Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte ho odpočinout v lednici asi na 30 minut.
Mezitím si připravte náplň.
V míse smíchejte tvaroh, moučkový cukr, vejce, vanilkový cukr a citrónovou kůru (pokud ji používáte). Měli byste získat hladkou a krémovou směs.
Vyjměte těsto z lednice a rozválejte ho na velikost vaší koláčové formy. Přeneste těsto do formy a zarovnejte okraje.
Vytvořte si z těsta okraj, který bude sloužit jako opora pro náplň.
Na těsto vlijte tvarohovou směs a rovnoměrně rozetřete po celém povrchu.
Na vrch tvarohu posypte nakrájenou rebarborou.
Připravte drobenku.
Ve středně velké misce smíchejte máslo, mouku a cukr.
Pracujte prsty, dokud nevznikne drobivá konzistence.
Rozsypte drobenku na vrch rebarbory, tak aby byla rovnoměrně pokryta.
Pečte v předehřáté troubě asi 40-45 minut, dokud těsto nezezlátne a drobenka nezíská zlatavou barvu.
Po vyjmutí koláče z trouby ho nechte chvíli vychladnout a poté ho můžete podávat.
Rychlý rebarborový koláč s tvarohem je na světě!