Koláč s ostružinami
Ostružinový koláč je chutná a svěží pochoutka, kterou si oblíbíte nejen během letních měsíců. Jemný těsto doplněné výraznou chutí ostružin se zarputilým krémem vytváří dokonalou harmonii chutí. Ideální dezert pro rodinné oslavy nebo prostě jen tak k odpolední kávě.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 150 g masla
- špetka soli
- 1 vajíčko
- 500 g ostružin
- 225 g cukru
- citron
- 200 g mascarpone
- 2 Lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Nejnovější letáky
Postup
Nejdříve si připravíme těsto. Mouku, máslo, cukr, sůl, vajíčko a citronovou kůru zpracujeme do hladkého těsta. Těsto zabalíme do alobalu a necháme odpočívat v lednici minimálně 30 minut.
Mezitím si připravíme náplň. Ostružiny, cukr, citrónovou šťávu a kůru a škrob smícháme v hrnci a vaříme při mírné teplotě asi 10 minut, dokud ostružiny nezačnou pustit šťávu.
Krém připravíme smícháním mascarpone, medu a vanilkového extraktu.
Těsto vyválíme na vymoučený plech, na těsto rozetřeme krém a na něj rovnoměrně rozprostřeme ostružinovou náplň.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 45 minut, dokud koláč nezíská krásnou zlatavou barvu.
Po upečení necháme koláč vychladnout a poté podáváme. Nejlepší ostružinový koláč je na světě!