Zdroj: Canva
Kohout pečený na cibuli
Ingredience
Nástroje
- 4 Kohoutí stehna
- Kuřecí prsa
- 15 ml Olej
- 15 ml Olej
- 15 g máslo
- 4 šalotka
- 4 jarní cibulky
- 2 mrkev
- 250 g šampiónů
- 100 g uzená slanina
- 15 g rajčatového pyré
- 30 ml brandy
- Víno z marinády
- 2 l kuřecího vývaru
- 1 dl červeného vína burgundské
- mouka hladká speciální
- Tymián
- Rozmarýn
- bobkový list
- Petržel
- Badyán
Do marinády
- 2 ks mrkev
- 1 cibule
- 1 česnek
- 0.7 l červené burgundské víno
- Tymián
- Rozmarýn
- bobkový list
- Petržel
- Badyán
- sůl
- Koření
- pórek
- 1 Zeler stopkový
Do vývaru
- Kostrční skelet křídel a drť
- 1 mrkev
- 1 Petržel
- 1 celer
- sůl
- Koření
- bobkový list
- pimiento
- Badyán
Moučné máslo na zahuštění
- 50 g máslo
- 50 g mouka hladká speciální
Nejnovější letáky
Postup
Z kuřecího kostí, křídel a ořezků, zeleniny a koření vyvařte vývar.
Připravíme marinádu. Očištěný pórek nakrájejte na menší kousky, mrkev a celer nakrájejte na větší, cibuli na čtvrtiny, česnek na polovinu. Do hrnce nalijte víno, přiveďte k varu a vložte do něj zeleninu, koření a bylinky. Hotovou marinádu nechte vychladnout.
Oddělte horní stehna od spodních, tzv. kostí, vložte do nádoby, osolte, opepřete a zalijte vychladlou marinádou i se zeleninou. Nechte v lednici marinovat do druhého dne.
Maso vyjměte z marinády, osušte, zeleninu sceděte, scezené víno dejte stranou. Maso obalte v mouce a opečte na oleji z obou stran. V téže nádobě opečte polovinu žampiónů, 2 šalotky a mrkev nakrájenou na větší kusy. Přidejte koření, rajčatový protlak a restujte asi 2 minuty. Opečené maso přidejte k zelenině, přilejte brandy, víno, které máte odložené ze scezené marinády a horký vývar. Prikryjte pokličkou a dušte při 130 °C asi 2,5 hodiny. Poté nechte pokrm 30 minut odpočívat.
Maso vyjměte z hrnce a dejte stranou. Šťávu zahustěte máslovou jíškou, kterou připravíte smícháním měkkého másla a mouky. Nechte povařit 15 minut. Na másle s olejem opečte na menší kousky nakrájenou druhou polovinu šampiňonů, zbývající šalotky a mrkev. Přilijte 1 dl vína a dusíte pod pokličkou asi 10 minut, po zjemnění přidejte k masu v šťávě.
Na závěr posypte nakrájenou jarní cibulkou. Podávejte s bramborovou kaší, dušenou zeleninou nebo čerstvou bagetkou. Dobrou chuť!