Zdroj: Canva
Jihočeská kulajda recept
Jihočeská kulajda je tradiční česká polévka, jejíž hlavním ingrediencí je houby, kysaná smetana a brambory. Díky svým výrazným chutím a zářivé barvě zaujme každého gurmána.
Ingredience
- 500 g čerstvých hříbků nebo žampiónů
- 4 Střední brambory
- 2 cibule
- 4 vejce
- 500 ml kysané smetany
- 1 Lžíce soli
- 1 Lžíce pepře
- 4 Lžíce hladké mouky
- 1 lžička kmínu
- 2 Lžíce petrželky
- 2 l vody
- 1 Lžíce máslo
Nejnovější letáky
Postup
Nejdříve si připravíme všechny ingredience. Hříbky očistíme a nakrájíme, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme na drobno.
Na lžíci másla osmahneme cibuli do sklovita, poté přidáme nakrájené houby a orestujeme je.
Do hrnce přidáme brambory, osmažené houby s cibulí a zalijeme vodou. Přidáme sůl, pepř, kmín a necháme vařit.
Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme.
Do polévky vmícháme kysanou smetanu smíchanou s moukou a necháme povařit do zhoustnutí.
Nakonec do polévky vložíme na čtvrtiny nakrájená vejce a petrželku. Jihočeská kulajda s vejcem je hotová.