Zdroj: HLPhoto for Adobe Stock
Jelení pečeně na omáčce
Chutné divoké jídlo, které je obzvláště oblíbené v chladném období. Jelení pečeně se dusí v kořeněné omáčce a je tím pádem obzvláště jemná a šťavnatá. Pokrm se nejlépe podává s knedlíky a červeným zelím.
Ingredience
Vepřová pečeně
- 11⁄2 kg Jelení pečeně
Omáčka
- 2 KL máslo
- 2 nakrájené na kostičky Cibule
- 2 nakrájené stroužky česneku
- 200 ml červené víno
- 500 ml Divoký vývar
- 1 KL Tymián
- 1 KL Rozmarýn
- 1 KL pepř
- 1 Štipka sůl
Nejnovější letáky
Postup
Pro pečení jeleního masa předehřejte troubu na 180°C.
Rozpusťte máslo v velké pánvi a opečte jelení pečeně ze všech stran.
Poté vyjměte maso a na téže pánvi orestujte cibuli a česnek.
Deglazujte červeným vínem a přidejte vývar z divoké zvěře a koření.
Vložte maso zpět na pánev a nechte ho v troubě dusit asi 2,5 hodiny.
Mezitím občas zkontrolujte, zda je dostatek tekutiny, a v případě potřeby přidejte ještě trochu vývaru.
Vyjměte maso z trouby a nechte ho několik minut odpočívat, než ho nakrájíte.
Podávejte jelení pečeně se omáčkou, knedlíky a červeným zelím.