Zdroj: Pixabay: RitaE
Jednoduchá italská čerstvá bruschetta
Tohle se stalo mým předkrmem pro rodinné oslavy a přátelská setkání. Není nijak luxusní, ale je neuvěřitelně chutný a s každým soustem určitě vyvolává krásné vzpomínky.
Ingredience
- 6 Zralá rajčata (nejlépe rajčata Roma).
- 2 stroužky česnek, mletý
- 1 Svazek čerstvé bazalkové listy, nasekané
- 1 čajová lžička sůl
- 1 polévková lžíce balzamikový ocet
- 2 pl olivový olej
- Bageta nebo italský chléb
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve rajčata řádně omyjte. Oloupání a nakrájení rajčat na malé kousky dá trochu práce, ale vyplatí se každý kousek. Zralá a čerstvá rajčata dodají bruschettě výraznější chuť.
V míse smíchejte nakrájená rajčata, prolisovaný česnek a nasekané lístky bazalky. Bazalku dávejte velkoryse. Podle rady mé babičky není bazalky v brusketě nikdy dost.
Osolte a přidejte balzamikový ocet. Směs dobře promíchejte.
Během míchání postupně přilévejte olivový olej. Je důležité přilévat olej pomalu, aby se zachovala struktura a čerstvost bruschetty.
Nakrájejte bagetu nebo italský chléb. Tloušťka plátku hraje zásadní roli v tom, aby směs na bruschettu dokonale držela. Já dávám přednost tloušťce kolem jednoho palce, protože po opečení poskytuje ideální rovnováhu mezi křupavou a měkkou strukturou.
Plátky chleba lehce opečte v troubě nebo i na grilu dozlatova. Čerstvě opečený chléb dodá pokrmu křupavost, která skvěle kontrastuje se šťavnatými rajčaty.
Chléb nechte trochu vychladnout. Potřete chléb česnekem, abyste ho ještě více ochutili, a pak na plátky dejte pořádný kopeček rajčatovo-bazalkové směsi. V případě potřeby přidejte více soli.