Zdroj: Pixabay
Jak vyrobit jednoduchý čerstvý jahodový flan
Jahodový flan je klasický dezert, který se skvěle hodí na jarní a letní setkání. Křehké těsto naplněné šťavnatým pudinkem a doplněné čerstvými jahodami je lákavou kombinací chuti, struktury a barvy. Ať už plánujete piknik, nebo klasicky prostřený jídelní stůl, tento osvěžující flan na vaše hosty určitě zapůsobí.
Ingredience
Na sladké pečivo:
- 200 gms Univerzální mouka
- 100 gms nesolené máslo
- 50 gms krupicový cukr
- 1 vejce
Pro pudinkovou náplň:
- 1 vanilkový lusk
- 600 ml Plnotučné mléko
- 6 vaječné žloutky
- 140 gms krupicový cukr
Na zálivku:
- 400 gms čerstvé jahody
- 4 polévková lžíce jahodový džem
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve smíchejte mouku a máslo, až vznikne strouhanka. Přidejte cukr a vejce a hněťte, dokud nevznikne těsto.
Těsto rozválejte, vyložte jím formu na flan a dejte na 30 minut do chladničky.
Předehřejte troubu na 200 °C a pečte těsto 15 minut naslepo. Vyjměte pečicí fazole a pečte dalších 10 minut dozlatova.
Vanilkový lusk rozpůlíme a vložíme do hrnce s mlékem. Přiveďte k varu.
Žloutky a cukr ušlehejte do pěny. Vroucí mléko přilévejte k vaječné směsi a za stálého šlehání dohladka. Vraťte na pánev a vařte opatrně, dokud krém nezhoustne.
Po vychladnutí nalijte krém do připravené flanelové formy.
Na krém naaranžujte čerstvé jahody.
V malém hrnci zahřejte jahodový džem, dokud nebude tekutý, a potřete jím jahody.
Před podáváním nechte flan vychladnout. Vychutnejte si tento lahodně krémový jahodový flan se svými blízkými.