Zdroj: Freepik
Jak vyrobit bohatý vlhký čokoládový bahenní dort
Bohatá, tmavá a vlhká struktura čokoládového bahenního dortu v kombinaci s lesklou čokoládovou ganache z něj dělá vždy skvělý dezert!
Ingredience
Složení:
- 250 gm nesolené máslo
- 200 gm Hořká čokoláda
- 2 šálky moučkového cukru
- 1 šálek Horké uvařené kávy
- 3⁄4 šálek kakaového prášku
- 3 Velká vejce
- 1 šálek Podmáslí
- 2 čajová lžička Vanilkové esence
- 21⁄2 šálky hladké mouky
Na čokoládovou ganache:
- 200 gm Hořká čokoláda
- 1 šálek Tučné smetany
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte kulatou dortovou formu (o průměru 9 palců) trochou másla.
Ve velkém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo a hořkou čokoládu a často míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Toto pomalé rozpouštění zajistí svěží hladkou a bohatou směs.
Do čokoládové směsi přidejte cukr a následně horkou kávu, aby se vše krásně rozpustilo.
Po mírném vychladnutí vmíchejte kakaový prášek a důkladně zašlehejte vejce (jedno po druhém). Nyní by měla mít krásně lesklý vzhled.
Poté přidejte podmáslí a vanilkovou esenci a ujistěte se, že jsou dokonale promíchány, než budete pokračovat. Tato kombinace zvýší vlhkost i vůni dortu.
Nakonec prosejte hladkou mouku a opatrně ji vmíchejte do směsi, aby se v ní netvořily hrudky.
Směs nalijte do vymazané formy a pečte asi 1,5 hodiny nebo dokud špejle nevyjde z větší části čistá. Pokud vrchní část koláče příliš rychle zhnědne, přikryjte ji alobalem. Tím zabráníte jeho přílišnému vysušení.
Zatímco dort chladne, připravte ganache tak, že nad dvojitým kotlem rozpustíte hořkou čokoládu a smetanu, dokud nedosáhnete hedvábné konzistence.
Až do vychladnutí ganache občas promíchejte, aby zůstala lesklá. Jakmile dort zcela vychladne, naneste na něj velkoryse ganache.