Zdroj: Pixabay: RitaE
Jak připravit autentickou řeckou omáčku Tzatziki
Tato řecká omáčka Tzatziki se skvěle hodí ke grilovanému masu, salátům nebo jako dip k chlebu, a navíc je její příprava velmi snadná.
Ingredience
- 1 Střední okurka
- 11⁄2 šálky řeckého jogurtu (plnotučného)
- 2 stroužky česnek, mletý
- 2 pl olivového oleje
- 11⁄2 pl čerstvé citronové šťávy
- 2 pl čerstvý kopr, jemně nasekaný
- sůl a pepř podle chuti
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve okurku důkladně omyjte. Většina chuti okurky se skrývá ve slupce, proto ji vždy nechávám na okurce. Kromě toho dodává omáčce pěkný barevný kontrast. Okurku podélně rozkrojte napůl a lžičkou vydlabejte semínka.
Okurku nastrouhejte na běžném struhadle. Nastrouhanou okurku vložte do utěrky nebo sýrové utěrky a vyždímejte z ní co nejvíce tekutiny. Tento krok je velmi důležitý, abyste se vyhnuli vodnatému Tzatziki.
V míse smíchejte nastrouhanou okurku, řecký jogurt, prolisovaný česnek, olivový olej a citronovou šťávu. Nejraději používám pravý řecký jogurt pro jeho krémovou, hustou konzistenci a pikantní chuť, která se dobře doplňuje s ostatními ingrediencemi.
Přidejte nasekaný čerstvý kopr. Čerstvé bylinky jsou v tomto receptu velmi důležité a dodávají mu živou a osvěžující chuť. Dochuťte solí a pepřem.
Vše promíchejte, dokud se dobře nespojí. Poté mísu přikryjte víkem nebo fólií a před podáváním ji dejte do chladničky vychladit alespoň na 2 hodiny. Doba chlazení umožní, aby se všechny chutě spojily a dosáhly optimální chuti.
Omáčku Tzatziki podávejte nejlépe studenou. Před podáváním ji jemně promíchejte. Můžete ji podávat jako dip, omáčku nebo i jako zálivku na salát. Výborně se hodí také ke grilovanému masu a zelenině - to svědčí o její všestrannosti.