Jablečný koláč
Jablečný koláč je oblíbeným dezertem k odpolední kávě. Vyzkoušejte koláč pro malé i velké mlsouny!
Ingredience
- 8 malých jablek Granny Smith nebo podle potřeby
- šálku nesoleného másla
- 3 Lžíce polévkové hladké mouky
- šálku bílého cukru
- šálku hnědého cukru
- šálků vody
- 1 koláč z dvojitého těsta cm
- rozmražený
Nejnovější letáky
Postup
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Odložte stranou.
Předehřejte troubu na 220 °C.
V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte mouku a míchejte, aby se vytvořila pasta; vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 až 2 minuty. Přidejte oba cukry a vodu; přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte 3 až 5 minut. Odstavte z ohně. Jedno těsto vtlačte na dno a po stranách 23centimetrové koláčové formy. Zbylé těsto rozválejte
Tak, aby přesahovalo koláč asi o 1 cm. Nakrájejte těsto na osm 2,5centimetrových proužků.
Do spodní části koláče položte na plátky nakrájená jablka a vytvořte mírný kopeček. Čtyři proužky těsta položte svisle a rovnoměrně přes jablka, delší proužky použijte uprostřed a kratší na okrajích.
Vytvořte mřížkovou krustu: První a třetí proužek přeložte úplně dozadu, aby z koláče téměř spadly. Jeden z nepoužitých proužků položte kolmo přes druhý a čtvrtý proužek a poté první a třetí proužek rozložte zpět do původní polohy.
Druhý a čtvrtý svislý proužek přeložte zpět. Jeden ze tří nepoužitých proužků položte kolmo přes něj. Rozložte druhý a čtvrtý proužek zpět do původní polohy.
Zopakujte kroky 6 a 7 a zapleťte poslední dva pruhy těsta. Přebytečné těsto na okrajích přeložte
A podle potřeby zastřihněte a přitiskněte.
Na mřížkový korpus pomalu a opatrně nalijte cukrovo-máslovou směs a ujistěte se, že prosakuje přes nakrájená jablka. Část směsi naneste na mřížku, ale dbejte na to, aby nestékala po stranách.
Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Snižte teplotu na 350 °C a pečte, dokud jablka nezměknou, 35 až 45 minut.